Programul Operational Regional a fost lansat si in Regiunea Nord-Est

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, Laszlo Borbely, a participat, la Piatra Neamt, la lansarea oficiala a Programului Operational Regional (POR) pentru Regiunea Nord-Est.
Astfel, prin acest program, peste 724 milioane euro devin disponibili pentru aceasta regiune, in perioada 2007-2011. Ministrul Borbely a declarat ca nu considera Regiunea Nord-Est ca fiind cea mai saraca din tara, desi indicatorii statistici demonstreaza acest fapt si a solicitat tuturor administratiilor locale sa acceseze cat mai multe proiecte de finantare externa.

“Aici sunt oameni, autoritati cu un portofoliu impresionant de proiecte si sta in puterea lor sa acceada proiecte, pentru ca, de fapt, competitivitatea este dupa regula ‘primul venit, primul servit’. Este regula de baza la fondurile Uniunii Europene” – a subliniat Laszlo Borbely. El a adaugat ca Guvernul va aloca 100 milioane de lei pentru pregatirea proiectelor, cei mai multi bani fiind repartizati Regiunii Nord-Est.

Cu privire la cele 4,4 miliarde euro alocati de UE, ministrul Borbely a precizat ca acestia au fost repartizati astfel incat sa sustina dezvoltarea echilibrata a tuturor regiunilor tarii, acordand insa prioritate zonelor mai slab dezvoltate, pentru a impiedica adancirea disparitatilor economice si sociale.

Directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE), Constantin Apostol, a spus, la randul sau, ca se doreste mentinerea trendului ascendent pe care agentia l-a avut in perioada de preaderare. “Daca ne uitam la statistici vedem ca Regiunea Nord-Est a fost performera gradului de absorbtie ca procent si sume atrase. Speram ca in intervalul 2007-2013 sa pastram aceeasi disponibilitate si acelasi mod de lucru, in sensul de a avea proiecte bune, serioase, care sa ne scoata din marasmul in care suntem acum” – a declarat Constantin Apostol.

POR reprezinta programul prin care Uniunea Europeana finanteaza proiecte locale si regionale in Romania, in perioada 2007-2013. Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est va implementa acest program in regiune, asa cum a fost stabilit prin Acordul-Cadru privind delegarea atributiilor de la minister. Prin acest program sunt finantate proiecte care vor contribui la modernizarea celor opt regiuni de dezvoltare ale tarii prin investitii publice in dezvoltarea urbana, in infrastructura de transport, sociala, de afaceri si in infrastructura turistica pe sase axe de dezvoltare.