ilyes_iuliu.jpeg

Programul guvernamental „Laptele şi cornul” în municipiul Satu Mare nu va putea fi reluat odată cu începerea noului an şcolar 2011-2012 din cauză că ministerele implicate nu au transmis autorităţii locale noile reglementări, iar derularea licitaţiei pentru achiziţia produselor durează mai mult de două luni, susţine primarul Iuliu Ilyes.

Edilul a explicat miercuri, într-o conferinţă de presă, că ideea de a da o gustare copiilor este binevenită, însă modul în care acest lucru se derulează este foarte complicat şi greoi, motiv pentru care sunt şi multe nemulţumiri.

„În momentul de faţă, noi, primarii, nu ştim ce se va întâmpla. E clar că nu va putea fi început de la 1 sau 15 septembrie pentru că procedurile de contractare a acestor servicii deja sunt întârziate. Noi nu putem demara o licitaţie în condiţiile în care nu cunoaştem datele programului şi nu avem sursa de finanţare. Ca să putem demara licitaţia trebuie să avem în primul rând finanţarea asigurată, ceea ce astăzi nu este. Nu avem informaţii când şi cum şi cât se va aloca. Trebuie să avem anumite reglementări, dacă este valabilă hotărârea de anul trecut, să o ştim, dacă se doreşte altceva să ştim în ce condiţii”, a declarat primarul.

Ilyes a precizat că şi dacă în câteva zile ar apărea în Monitorul Oficial reglementările şi atunci ar trebui două săptămâni pregătirea caietului de sarcini, o lună pentru licitaţie şi pe urmă încheierea unui contract. „La nivelul ministerelor încă nu e clar ce se doreşte. Problema e că o să vină în 15 august cu soluţia salvatoare şi vor ca termenele să fie rezolvate de primari în două săptămâni, ceea ce este imposibil. La nivelul municipiului Satu Mare, procedurile legale pe care trebuie să le îndeplinim nu mai fac posibilă lansarea programului din 15 septembrie. În măsura în care vom primi aceste informaţii, documentaţii şi reglementări vom începe aplicarea lor”, a adăugat primarul. AGERPRES