Programul de combatere a ţânţarilor, eficient, dar aceştia persistă şi iarna

Societatea 3D România a anunţat marţi că programul anual de combatere a ţânţarilor şi a şobolanilor din Bucureşti se derulează anual eficient în perioada martie-noiembrie, în funcţie de condiţiile atmosferice, dar a atras atenţia că populaţiile de ţânţari persistă chiar şi în timpul iernii.
Directorul general al 3D România, Andrei Leca, a explicat că ţânţarii există în toate locurile unde se află “puţină apă” şi a făcut referire la subsolurile blocurilor, care în multe cazuri sunt inundate şi chiar la florile naturale din vazele puse în cimitire.

“Oamenii poate nu cred, dar am făcut un experiment şi am ridicat florile dintr-o vază după ce au trecut mai multe zile, au zburat zeci de ţânţari. Înmulţirea ţânţarilor depinde de temperatură şi apă. În zilele calde ritmul de înmulţire a ţânţarilor este că la fiecare două săptămâni apare o generaţie”, a spus Leca. Specialiştii prezenţi la o conferinţă de presă de prezentare a parteneriatului 3D cu Primăria Capitalei au mai spus că şi şobolanii au un ritm de înmulţire foarte rapid.

Horia Iliescu, reprezentat al Ministerului Agriculturii, a menţionat că din primăvară până toamna de la o pereche de şobolani se poate ajunge la 600 de perechi.

El a mai spus că hrana pentru câinii comunitari devine hrană şi pentru şobolani.
Andrei Leca a amintit cu această ocazie că substanţele de combatere a dăunătorilor sunt unele care respectă normele europene recente şi au aprobarea Comisiei Naţionale pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii iar de la 1 iunie ele au fost schimbate, pentru a nu mai fi dăunătoare operatorilor, dar îşi menţin aceeaşi eficienţă.

Leca a precizat că programul de deratizare încheiat cu municipalitatea este în valoare de 24 milioane lei anual iar România nu mai apare în statisticile OMS în ceea ce priveşte numărul de ţânţari şi şobolani. Acest lucru, spune Andrei Leca, se datorează faptului că tratamentele au fost permanente, însă trebuie să continue. AGERPRES