Programul „Dăm valoare rablei tale”, iniţiat în luna aprilie de Primăria Sfântu Gheorghe cu scopul de a elimina din trafic maşinile vechi şi poluante, ar putea fi extins la nivel naţional, afirmă primarul municipiului, Antal Arpad.

Potrivit acestuia, programul, prin care autorităţile locale acordă câte 3.000 de lei pentru fiecare autovehicul predat la fier vechi, s-a dovedit a fi un succes, în acest an fiind scoase din circulaţie aproape 500 de autoturisme.

„A fost un program de succes (…) şi cred că sunt şanse să fie generalizat la nivel naţional. Sunt discuţii în acest sens. Ştiţi că cei de la Comisia Europeană au pus o condiţie pentru aprobarea PNRR în România – suprataxarea, supraimpozitarea autoturismelor mai vechi de 15 ani. Acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat şi am avut discuţii în Bucureşti de a încerca, chiar pe modelul proiectului din Sfântu Gheorghe, să se ofere compensaţii pentru acele persoane care au maşini mai vechi de 15 ani şi, eventual, vor să renunţe la ele, dar nu doresc să cumpere maşini noi. Acum, practic, singurul program care funcţionează la nivel naţional este programul „Rabla”, dar care înseamnă că trebuie să cumperi altă maşină în locul celei la care renunţi”, a declarat primarul Antal Arpad.

Edilul a menţionat că la ora actuală în municipiul Sfântu Gheorghe sunt înmatriculate peste 22.000 de autoturisme, iar mai mult de jumătate dintre acestea sunt mai vechi de 10 ani.

„În ultimii cinci ani creşterea medie în municipiul Sfântu Gheorghe a fost de 830 de autoturisme pe an, azi dimineaţă erau 22.033 înscrise, dar în afară de acestea mai avem 6.500 de alte autovehicule, vorbim despre motociclete, despre camioane, autobuze, deci în total avem peste 28.500 de maşini în Sfântu Gheorghe. Dacă vorbim despre autoturisme, putem vedea că în acest an, faţă de media de 830, creşterea a fost de doar 251 de maşini, iar dacă scădem 251 din 830 ajungem aproape la numărul de maşini care a fost casat prin programul nostru”, a mai spus Antal Arpad.

Potrivit regulamentului stabilit de Consiliul local, Primăria acordă solicitanţilor câte 3.000 de lei pentru autoturismele cu o capacitate de 2-7 locuri, mai vechi de 10 ani, predate la un centru autorizat de casare sau colectare a autovehiculelor.

Solicitanţii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, respectiv să aibă domiciliul sau sediul în municipiul Sfântu Gheorghe, să nu aibă restanţe la bugetul local şi să declare pe proprie răspundere că pentru autovehiculul introdus în acest program nu au obţinut şi nu au depus acte pentru a obţine vouchere în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional.

De asemenea, trebuie să se angajeze că în următorii 3 ani nu vor achiziţiona un autoturism mai vechi de 5 ani, în caz contrar vor trebui să returneze suma de 3.000 lei obţinută prin acest program.

Anul acesta bugetul iniţial al programului a fost de un milion de lei, dar a fost suplimentat cu încă 600.000 de lei pentru a putea fi onorate mai multe cereri. AGERPRES