Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, şi preşedintele Programului de Dezvoltare Globală, Sylvia Mathews Burwell, din partea Fundaţiei Bill & Melinda Gates, au participat, joi, la Târgu Mureş, alături de autorităţile locale şi judeţene, la lansarea Programului Biblionet în judeţul Mureş.

În premieră naţională, prin Biblionet locuitorii din Târgu Mureş vor beneficia de un hotspot – zonă cu acces public şi gratuit la internet – care va fi instalat la Biblioteca Judeţeană în cadrul Programului Biblionet, a cărui plată va fi asigurată exclusiv de municipalitate. Punctul de acces gratuit la internet prin wi-fi va fi pe o perioadă nedeterminată.

‘Asistăm la lansarea unuia dintre cele mai pragmatice proiecte de informatizare, un proiect care se duce acolo unde chiar ne doare, se duce în mediul rural. Se duce cu dotare, pentru că are 3 componente: una de dotare, biblioteci care vor fi dotate cu calculatoare, respectiv periferice, o componentă de instruire a personalului care va exploata aceste dotări, respectiv următoarea componentă, care este foarte importantă şi care vine din partea celor instruiţi, care vine cu instruire pentru locuitorii, cetăţenii respectivei zone. Este foarte pragmatic, are o componentă foarte clară, eu apreciez foarte mult acest proiect şi avem foarte mult de învăţat de la el. Este un proiect care pune bazele pe termen lung a informatizării nu numai în comunităţile urbane ci şi în comunităţile rurale’, a declarat ministrul Valerian Vreme.


Potrivit ministrului Comunicaţiilor, una din componentele proiectului este şi un serviciu de internet cu acces gratuit pe o arie în jur de 500 de metri. Primarul municipiului Târgu Mureş, dr. Dorin Florea, a arătat, la rândul său, că această investiţie este extrem de benefică atât pentru Târgu Mureş, cât şi pentru întreg judeţul, mai ales că municipiul reşedinţă de judeţ îşi propune să devină primul oraş digital din România. Biblioteca Judeţeană Mureş are un fond de carte de peste 900.000 de volume şi se află pe primul loc între bibliotecile publice din ţară. Programul Biblionet a fost inclus în programul Strategiei ‘Digital Mureş’ lansate şi implementate de Primăria Târgu Mureş, care are ca obiectiv oferirea unei infrastructuri electronice moderne cetăţenilor oraşului Târgu Mureş. Biblioteca Judeţeană Mureş a fost aleasă, alături de alte 20 de biblioteci din judeţul Mureş, să facă parte din programul Biblionet România, o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates.


În cadrul festivităţii de lansare a Biblionet, primarul municipiului Târgu Mureş i-a acordat ministrului Valerian Vreme distincţia Pro Urbe pentru contribuţia sa la programul ‘Digital Mureş’, iar
preşedintelui Programului de Dezvoltare Globală, Sylvia Mathews Burwell, i-a oferit de asemenea o distincţie. La eveniment au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, şi prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan.


Programul naţional Biblionet are ca scop facilitarea accesului public la internet şi construirea unui sistem durabil de biblioteci publice moderne în România, valoarea totală a programului ridicându-se la 26,9 milioane de dolari, sumă suportată de Fundaţia Bill & Melinda Gates. Biblionet se derulează pe o perioadă de 5 ani prin Fundaţia International Research & Exchanges Board (IREX), iar premisa de la care a pornit programul o reprezintă faptul că aproximativ 35 % din populaţie, mai ales cea din zonele rurale, nu are acces la internet.


Prima rundă de selecţie pentru programul naţional Biblionet, desfăşurată în 2009, a introdus în program 12 biblioteci judeţene şi 235 de biblioteci publice locale, iar alte 25 de biblioteci judeţene şi 686 locale au fost selectate în timpul celei de a doua runde a programului, demarată în martie 2010. Până la finalul anului 2010, programul a dotat aproape 800 de biblioteci locale cu 3.700 de calculatoare. Potrivit programului, fiecare bibliotecă inclusă în Biblionet devine un hotspot, permiţând accesul la internet tuturor celor care doresc să acceseze reţeaua wireless. Implementarea rundei a doua a programului se va încheia la sfârşitul lunii mai 2011, când alte 120 de biblioteci vor fi echipate. La final, Biblionet va include peste 920 de biblioteci locale, ce vor fi dotate cu 4.400 de calculatoare şi echipamente aferente, iar 1.200 de bibliotecari vor fi înscrişi la cursuri de formare. AGERPRES