Guvernul va aproba, miercuri, o ordonanţă de urgenţă pentru completarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny”, care prevede în principal suplimentarea fondurilor alocate cu 10 miliarde de lei, a anunţat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

„În ceea ce priveşte Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”, mâine dorim în Guvern să aprobăm ordonanţa de urgenţă pentru completarea acestui program cu două elemente principale. În primul rând, suplimentarea programului cu 10 miliarde de lei, care vor fi alocaţi pentru investiţiile de drumuri, pentru modernizare de drumuri, având în vedere şi nevoia extraordinar de mare care reiese şi din numărul de proiecte şi valoarea acestora depuse. Guvernul şi coaliţia de guvernământ au fost de acord şi sunt aliniaţi ca acest program să fie completat”, a declarat Cseke Attila, marţi, la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Este vorba despre „o oportunitate de moment”, a adăugat ministrul, cu care premierul şi coaliţia sunt de acord, şi anume aceea că în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) s-a desfăşurat un apel de proiecte şi peste 20 de UAT-uri au câştigat finanţări pentru introducerea, respectiv modernizarea reţelelor de racordare la gaze naturale, dar nu au prins fonduri.

„Maturitatea acestor proiecte este astăzi. Anul viitor, aceste proiecte nu mai sunt mature, în sensul în care avizele, autorizaţiile expiră şi proiectele trebuie refăcute. Astfel, prin OUG, aceste 105 proiecte ale UAT-urilor vor fi preluate de la POIM în Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”. Vorbim aici de 8 proiecte care privesc oraşe, în valoare totală de 750 de milioane de lei. În urma aprobării guvernamentale, aceste proiecte, cu toată documentaţia tehnică, vor veni de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene la Ministerul Dezvoltării”, a explicat ministrul Cseke Attila.

Astfel, a arătat el, primăriile celor 8 oraşe vor trebui să depună documente pe care le cunosc deja din Programul „Anghel Saligny”, astfel încât în foarte scurt timp să poată fie încheiate contracte de finanţare. Ministrul estimează că, având în vedere această decizie guvernamentală, partea financiară a Programului este stabilită, iar în luna mai Programul „Anghel Saligny” ar putea avea lista de proiecte eligibile. AGERPRES