Consilierii locali din municipiul Râmnicu Vâlcea au aprobat propunerea primarului ecologist Mircia Gutău de a introduce în oraş „un program pilot de utilizare a trotinetelor electrice ca mijloc de transport alternativ”.

În acest sens a fost aprobat şi acordul de colaborare cu doi operatori de flote de trotinete electrice, care vor pune aceste vehicule la dispoziţia râmnicenilor, pentru închiriere, în 50 de locaţii aflate în zone circulate din municipiu.

Edilul şef al Râmnicului spune că prin implementarea acestui proiect, râmnicenii şi nu numai se vor putea deplasa mai uşor prin oraş, fără să depindă de maşină sau de mijloacele de transport în comun, reducând în acest mod şi poluarea aerului din oraş.

„Mobilitatea urbană durabilă reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă oraşele europene şi implicit oraşele din România, inclusiv municipiul Râmnicu Vâlcea. Îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a sănătăţii locuitorilor municipiului, alături de protecţia mediului, reprezintă cei mai importanţi piloni ai consolidării zonelor urbane. (…) Prin implementarea la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea a sistemului de închiriere a trotinetelor electrice se urmăreşte în principal diminuarea efectelor poluării aerului asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, cauzate de emisiile de gaze de eşapament de la autovehicule; încadrarea emisiilor în valorile limită admise la nivel european pentru aerul ambiental; fluidizarea şi descongestionarea traficului auto general; ridicarea potenţialului de utilizare a transportului alternativ; creşterea mobilităţii urbane, reducerea uzurii infrastructurii, consolidarea imaginii localităţii, precum şi creşterea calităţii vieţii şi a sănătăţii locuitorilor din Râmnicu Vâlcea”, se arată în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Gutău.

Trotinetele electrice vor putea fi folosite doar de persoanele cu vârsta de peste 14 ani, conform prevederilor OUG nr. 195/2002, circulaţia acestora fiind permisă pe pistele de bicicletă şi pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 kilometri/oră. AGERPRES