Institutul National de Administratie (INA) a lansat pe 19 mai Programul intensiv suplimentar de pregatire si integrare in domeniul administratiei publice din Romania, destinat beneficiarilor Bursei Speciale „Guvernul Romaniei” – editia a doua.
La ceremonia de deschidere au participat: H.E. Jan Sorensen, Coordonator Rezident ONU si Reprezentant Rezident PNUD in Romania, Dragos Dinca, Secretar de Stat, Director General al Institutului National de Administratie, Ion Ciuca, Director de Proiect din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Obiectivul general al acestui program intensiv de pregatire il reprezinta dezvoltarea competentelor participantilor pentru crearea unui corp profesionist de functionari publici care sa contribuie la reforma administratiei publice din Romania. Programul de formare intensiva cuprinde 7 module de formare cu durata a 5 zile fiecare, printre acestea numarandu-se: Bazele administratiei publice, Management public si servicii publice, Resurse umane in administratia publica, Management financiar si proces bugetar, Politici publice, Tehnici de negociere la nivel European, Accesarea instrumentelor structurale. Va exista si un stagiu practic cu o durata de 4 saptamani ce urmareste punerea in practica a know-how-ului obtinut de catre participantii la programul de formare, atat pe perioada de pregatire urmata la o facultate din strainatate, cat si pe perioada pregatirii la INA.

Referitor la acest program Dragos Dinca, Directorul General INA, a declarat: „Acest program a fost conceput pentru a raspunde unei nevoi reale a societatii romanesti, si anume aceea de profesionalizare a corpului functionarilor publici. Acest lucru este posibil prin aducerea unui suflu proaspat, reprezentat de oameni cu alta viteza de reactie si un alt stil de lucru, adevarati agenti ai schimbarii. Cu toate acestea, sunt dezamagit sa constat interesul scazut pe care il manifesta unele institutii publice, mai ales cele din administratia locala, fata de atragerea si crearea posturilor pentru manageri publici. In administratia locala sunt multe lucruri de schimbat si de aceea primarii sau presedintii de consilii judetene ar trebui sa cunoasca aceasta categorie de functionari publici si sa utilizeze beneficiile formarii acestora”.

Bursa Speciala „Guvernul Romaniei” este un proiect desfasurat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care ofera tinerilor romani posibilitatea de a se perfectiona la facultati de prestigiu din lume, urmand cursuri universitare, de masterat sau doctorat, la universitatile alese chiar de ei, beneficiind de sustinere financiara din partea statului in vederea construirii unei cariere in administratia publica din Romania.