Primăria Capitalei va sprijini municipalitatea din Chişinău pentru înfiinţarea unei linii de transport în comun culturale, a anunţat primarul general Gabriela Firea, după ce a semnat împreună cu primarul interimar al Chişinăului, Silvia Radu, au semnat pe 14 februarie un program de colaborare care vizează trei domenii – Cultura, Educaţia şi Sănătatea.

Este un proiect extrem de important pentru noi, ambiţios, dar şi de suflet, în Anul Centenar. Având în vedere că în anii anteriori s-au semnat protocoale cu municipiul Chişinău, dar care nu au fost puse în practică, astăzi împreună cu doamna primar Silvia Radu am semnat un program concret de colaborare între cele două primării pe trei coordonate. Acestea sunt: Cultura, Educaţia şi Sănătatea„, a explicat Firea.

Ea a precizat că PMB urmează să doneze două autobuze urbane pentru a acoperi un traseu cultural al Chişinăului. „Primăria Municipiului Bucureşti va sprijini Primăria Municipiului Chişinău pentru înfiinţarea unei linii de transport în comun culturale. În acest sens, Primăria Capitalei, prin votul Consiliului General, la următoarea şedinţă, va dona două autobuze urbane care vor realiza un traseu cultural stabilit de doamna primar al municipiului Chişinău”, a menţionat Gabriela Firea. De asemenea, Primăria Capitalei va oferi tabere elevilor olimpici din Chişinău.  „Prin PROEDUS, Primăria Municipiului Bucureşti va oferi o serie de tabere pentru copiii olimpici din Chişinău, stabiliţi de către doamna primar cu Direcţia de educaţie de la Chişinău. Ne dorim să-i încurajăm, să-i stimulăm pe toţi elevii din Chişinău, aşa cum se întâmplă şi cu elevii din Bucureşti, astfel încât să-i răsplătim cu aceste tabere la mare şi la munte şi, de asemenea, participarea la cursuri de perfecţionare atât elevii, cât şi profesorii”, a spus Firea.

Gabriela Firea a explicat că, în ceea ce priveşte domeniul Sănătăţii, se va oferi posibilitatea medicilor rezidenţi de la Chişinău să participe la programe de internship în spitalele administrate de municipalitatea bucureşteană. „Primăria Capitalei are în administrare 19 spitale şi ne dorim ca în aceste spitale ale Municipiului Bucureşti rezidenţii de la Chişinău să poată să participe la programe de internship, iar medicii de la Chişinău, eventual managerii de spitale, să poată participa la programe de instruire aici în Bucureşti, la spitalele noastre”, a menţionat Firea.

Colaborarea culturală presupune şi un program de cooperare între Biblioteca Metropolitană din Bucureşti şi Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, urmând să se facă o donaţie de carte către Chişinău. „Se va derula un program frumos, deosebit, între cele două municipii şi anume se va înfiinţa Săptămâna culturii de la Chişinău în Bucureşti şi Săptămâna teatrelor din Bucureşti în Chişinău atât pentru copii, adolescenţi, cât şi pentru adulţi”, a anunţat Firea.

„Sunt şi alte domenii în care vom putea să avem colaborări deosebite, în beneficiul cetăţenilor atât din Bucureşti, cât şi din Chişinău, la solicitarea doamnei primar Silvia Radu. Suntem dispuşi, de asemenea, şi dornici să contribuim la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor din Chişinău şi în domeniile urbanism, infrastructură, protecţia mediului şi alte domenii solicitate de doamna primar”, a adăugat primarul general Capitalei. AGERPRES