Dependenţa psihologică îngreunează multe dintre încercările prin care trece o persoană dornică să renunțe la un viciu, categorie în care intră și fumatul. Este avertismentul lansat de Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, într-un interviu acordat platformei MedicalManager.ro, în care a vorbit despre cum se manifestă dependența din punct de vedere psihologic și care sunt cele mai frecvente dependențe întâlnite în cabinetul medical.

Cum poate fi facilitată tranziția spre renunțarea completă la nicotină

Potrivit acesteia, situația este cu atât mai gravă, cu cât, de obicei, fumătorii au nevoie de peste zece încercări înainte să reuşească să renunţe la fumat definitiv. Există însă date care atestă faptul că, atunci când renunțarea la dependență se realizează treptat, prin utilizarea unor produse mai puțin nocive (de pildă, țigaretele electronice sau a produselor cu tutun încălzit), este facilitată tranziția spre renunțarea completă la nicotină.

Ce este dependența

Pentru a explica însă efectele dependenței, specialistul a ținut mai întâi să lămurească ce este, de fapt, această stare: ”Dependenţa reprezintă un grup de fenomene fiziologice, comportamentale, cognitive și motivaționale, de intensitate variabilă, în care consumul uneia sau mai multor substanţe capătă prioritate pentru individ. Dependenţa fizică sau fiziologică constă în necesitatea organică de a folosi o substanță și dezvoltarea toleranţei ca urmare a consumului ei cronic. Dependenţa psihică este mai importantă și constă în modificări de comportament şi o stare mentală particulară, însoţită de nevoia imperioasă de administrare a substanţei pentru a obţine o stare de bine, pentru stimularea plăcerii sau pentru evitarea disconfortului produs de stres sau sevraj. Dacă dependența fizică apare doar la unele substanțe, cea psihologică este întâlnită la toate tipurile de substanțe stupefiante. Mai des întâlnite în cabinetele medicale și ale psihoterapeuților sunt dependența de nicotină, alcool și, în cazurile foarte grave, de droguri, dar și de unele activități care au potențialul de a afecta negativ îndeosebi dezvoltarea socio-emoțională a adolescenților și tinerilor (de ex. jocurile de noroc și cele pe calculator).”

De ce bărbații fumează mai mult decât femeile

Dependențele sunt, de regulă, potrivit Prof. univ. dr. Turliuc, asociate cu stresul real sau perceput generat de diferite constrângeri sau situații conflictuale: ”Ele apar din nevoia de a înlătura disconfortul psihic și suferința, de a fugi de o realitate constrângătoare și pentru îmbănătățirea afectului, a stării de bine. Dependenţa poate fi înțeleasă schematic ca interacţiune a trei grupe mari de factori: efectele căutate, stimulatoare sau depresoare; factorii de mediu, care cuprind disponibilitatea sau accesibilitatea dependenței, atitudinea mai mult sau mai puțin tolerantă față de tipul repectiv de depență într-o comunitate şi structura bio-psihologică a persoanei. De exemplu, în cazul fumatului, atitudinea faţă de consum indică de ce bărbații fumează mai mult decât femeile. Factorii genetici explică de ce unele persoane sunt mai predispuse în a deveni fumători, iar factorul determinant rămâne profilul de personalitate al individului, persoanele mai emotive, mai predispuse la probleme emoționale (de ex., anxietate) fiind mai înclinate spre consum.”

Folosirea produselor care încălzesc tutunul, pentru a diminua efectele dependenței

”Dacă rămânem la exemplul fumatului, putem diminua efectele nocive ale dependeței de nicotină, prin căutarea unor soluții alternative mai puțin periculoase. Pentru consumatorii împătimiți,  prin identificarea și utilizarea unor modalități de consum potențial mai puțin nocive (de ex., prin folosirea produselor care încălzesc tutunul și printr-o trecere exclusivă de la fumat la acest tip de produse). O alternativă convingătoare la reducerea efectelor nocive ale fumatului în Suedia s-a dovedit a fi snus-ul (produse cu nicotină pentru uz oral). Ca urmare a utilizării produselor cu nicotină pentru uz oral, incidența fumatului în Sudia tinde să scadă sub pragul de 5%, fapt care o califică pentru statutul de țară fără fumători”*, a mai explicat Prof. univ. dr. Turliuc.

Cum pot viciile și dependența să fie tratate sau vindecate prin metode medicale

În opinia acesteia, dependența poate fi vindecată pe căi medicale și psihoterapeutice: ”Dependența de tututn, de pildă, poate fi dificil de gestionat și mulți utilizatori găsesc că, chiar și după ce a trecut pofta de nicotină, ritualul fumatului poate duce la recidivă. Există mai multe tratamente disponibile pentru dependența de tutun. În plus, psihoterapia în vederea abstinenței ajută utilizatorul să își schimbe gândurile despre dependența lui, lucrând la modificarea sentimentelor și a comportamentelor asociate cu consumul de tutun, la schimbarea stilului de viață, implementând un comportament pozitiv și ajutând la evitarea poftei de a fuma.”

Familia și prietenii pot să sprijine cel mai bine pe cineva care se luptă cu dependența

După cum a arătat Prof. univ. dr. Turliuc, suportul social este extrem de important în renunțarea la fumat, iar consumul de tutun este puternic corelat în cupluri. Aceasta a invocat un studiu recent**, care a analizat numărul de țigarete fumate în cuplurile discordante (doar unul dintre parteneri fumează) și concordante (ambii fumează), fumătorii din cuplurile concordante fumând în total (împreună și separat) un număr mai mare de țigări/zi. Cuplurile cu ambii parteneri fumători pot decide un plan comun de reducere a fumatului, de înlocuire a acestei căi de îmbunătățire a afectului cu alta, mai puțin nocivă.

”În cuplurile cu un singur fumător, partenerul nefumător poate susține mai ușor fumătorul în efortul său de renunța la fumat, prin aprecierea fiecărui mic pas realizat în direcția dorită și indentificarea obiceiurilor mai sănătoase (de ex., consumul moderat de semințe sau fructe). Prietenii pot fi și ei anunțați cu privire la intenția de a lupta cu dependența și solicitați să sprijine acest efort (de ex., pentru a evita să mai invite persoana la o țigară)”, a mai arătat psihologul.

 

* Sweden’s Stunning Smoke Free Success Provides a Road Map That Could Save Lives of Millions – Major New Report, https://www.businesswire.com/news/home/20230314005249/en/Sweden%E2%80%99s-Stunning-Smoke-Free-Success-Provides-a-Road-Map-That-Could-Save-Lives-of-Millions–Major-New-Report

** Tooley, E. M., & Borrelli, B. (2017). Characteristics of cigarette smoking in individuals in smoking concordant and smoking discordant couples. Couple and Family Psychology: Research and Practice6(2), 106.