Coautor al lucrării intitulate ”Fumatul și sănătatea orală în România; evaluarea unor medici stomatologi”, Prof. Dr. Mihaela Răescu de la Facultatea de Medicină Dentară, Universitatea ”Titu Maiorescu”, București, a arătat că produsele care încălzesc, nu ard tutunul modifică dorința de a fuma și expun utilizatorii la niveluri substanțial reduse de substanțe nocive comparativ cu țigările, conform analizei literaturii despre produsele din tutun încălzit, realizată de Erikas Simonavicius, Ann McNeill et al, în aprilie 2018*.

Nivelurile de compuși nocivi, reduse

Printre concluziile preluate (Erikas Simonavicius, Aure McNeill, et al) în analiza citată de Prof. Dr. Mihaela Răescu se numără și faptul că produsele care încălzesc, nu ard tutunul, comparativ cu țigările, eliberează în aerosol o concentrație de nicotină de până la 83% și se reduce nivelul de compuși nocivi și potențial nocivi cu cel puțin 63% și particulele cu cel puțin 75%. Studiile experimentale privind utilizarea produselor care încălzesc, nu ard tutunul s-au limitat la un singur produs, iar expunerea umană la compuși nocivi s-a redus cu un procent care variază între 42% și 96%.

Deși au fost limitate de eterogenitatea metodologică, constatările au fost în mare parte similare pentru studiile independente și cele derulate de industrie.

”După ce am studiat și analizat dovezile revizuite inter pares cu privire la produsele din tutun încălzit și produsele din tutun și efectele pentru sănătatea umană, putem concluziona că nu există încă suficiente studii privind impactul acestor produse asupra sănătății orale. Luând în considerare faptul că primul impact asupra organismului uman în urma utilizării produselor din tutun sau a noilor categorii de produse din tutun are loc în cavitatea bucală, mecanismele de reducere a absorbției compușilor și a markerilor biologici corespunzători nivelului de absorbție a acestora mai trebuie studiate”, a mai spus Răescu.

Înlocuirea țigărilor tradiționale cu tutun încălzit nu reduce dependența fumătorilor de nicotină

Aceasta a adus în prim-plan și altă concluzie: în scrisoarea sa către redactorul Rev Assoc Med Bras, Francisco Paumgartten a scris: „în mod evident, înlocuirea țigărilor tradiționale cu produse din tutun încălzit nu reduce dependența fumătorilor de nicotină și prin urmare este improbabil să contribuie la obținerea abstinenței”. Totuși, „utilizarea produselor care încălzesc, nu ard tutunul reduce expunerea la substanțele nocive din fumul de tutun, care este de așteptat să se traducă printr-un risc mai redus de boli cronice asociate fumatului”, iar „pentru pacienții dependenți de nicotină care nu au obținut rezultate cu tratamentele anterioare cu medicamente convenționale de sprijinire a renunțării la fumat sau pentru cei care nu doresc să renunțe la fumat, produsele care încălzesc, nu ard tutunul pot deveni o alternativă valabilă pentru reducerea efectelor nocive”. Mai mult, conform National Health Service din Marea Britanie, ”În timp ce nicotina este substanța care dă dependență în țigări, ea este relativ inofensivă. Aproape toată nocivitatea asociată fumatului provine din mii de alte chimicale din fumul de țigară, multe dintre ele fiind nocive.”*

Efectele negative ale fumatului

Preocupările legate de reducerea efectelor negative ale fumatului sunt date de intensitatea acestora: ”Fumatul poate compromite evoluția pe termen lung a tratamentului unui pacient, ducând la necesitatea unor intervenții ulterioare, protetice, estetice sau de terapie parodontală. În 2005, Levin Liran a concluzionat, într-un studiu referitor la implanturile dentare și intervențiile chirurgicale aferente, că la fumătorii cu sau fără grefe osoase au fost înregistrate rate mai mari de eșec prin complicațiile apărute în urma tratamentului. În aceste cazuri, pacienții care fumează ar trebui să fie convinși să renunțe la fumat, pentru a elimina impactul tutunului asupra sănătății orale”, a arătat Prof. Dr. Mihaela Răescu.

 

*Materialul face parte dintr-o lucrare ce a fost prezentată ca: Răescu M, Voinea-Georgescu R N, Tuculina M J, Funieru C, Manu RSmoking and oral health in Romania: a Dentist’s assessment in ,,Österreichische Nationalbibliothek Wien, The International Conference Education and Creativity for a Knowledge – based Society – MEDICINE, DENTAL MEDICINE AND PHARMACY”, Vienna, Osterreichish Rumanischer Akademischer Verein.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30181382/     

* https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/using-e-cigarettes-to-stop-smoking/