Cum satisfacem gustul dulce, atat de plăcut, fără a aduce un exces de calorii sau zahăr? Aceasta a fost una dintre întrebările la care prof. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică, vicepreședintele Federatiei Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a încercat să răspundă, în cadrul Conferinței dedicate Inovației în Industrii cu Impact Critic în Economie și Societate. Evenimentul a fost organizat de Oameni si Companii, pe 30 octombrie, la JW Marriott Grand Hotel București.

Concluzia prezentării Gabrielei Radulian a fost că, la marile provocări ale industriei alimentare, s-au găsit, prin inovație, și soluții. Una dintre acestea o reprezintă îndulcitorii hipocalorici, substanțe cu capacitate de îndulcire de 200-600 de ori mai mare decât zahărul, care aduc gust dulce, prin adăugarea unei cantități infime, neaducând multe calorii. Se mai numesc si ”îndulcitori intenși”. Aceștia au fost creați în efortul industriei alimentare de a le oferi consumatorilor produse care să-i ajute să adopte un stil de viață sănătos.

”Îndulcitorii hipocalorici sunt E-uri, iar folosirea lor în industria alimentară este reglementată de European Food Safety Authority (EFSA). Această autoritate analizează, înainte de a pune pe piață orice îndulcitor, dovezile de siguranță confirmate prin studii. De asemenea, se stabilește DZA (doza zilnică acceptată), care este doza în care acest îndulcitor poate fi consumat zilnic, toată viața, fără a pune probleme de siguranță. Se obține împărțind doza maximă la care nu apar efecte secundare la 100. În general, DZA este atât de mare, încât, prin consumul alimentar  firesc, nu va fi atinsă”, a explicat Radulian.

Gabriela Radulian este președintele Societății de Neuropatie Diabetică, vicepreședintele Federatiei Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, medic primar și șef al Secției Clinice de Diabet II, Nutriție și Boli Metabolice a Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” din București. De mai bine de nouă ani, Gabriela Radulian este profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, disciplina Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Prof. dr. Radulian a ocupat funcția de decan al Facultății de Moașe, funcția de prodecan al Facultății de Medicină Dentară și funcția de secretar general, toate în cadrul U.M.F ,”Carol Davila” București.