Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a cerut avizul Comisiei pentru analiza faptelor savarsite de unii membri ai Guvernului, pentru inceperea urmaririi penale in cazul fostului ministru al Economiei Codrut Seres si a ministrului Comunicatiilor Zsolt Nagy, in cadrul anchetei privind privatizarile.
Laura Codruta Kovesi a cerut avizul Comisiei speciale pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului, pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres, si a ministrului comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, in cauza in care procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) fac cercetari cu privire la privatizarile unor societati romane importante.

Potrivit unor surse din SRI, cetateanul bulgar Stamen Stanchev ar fi avut o serie de intalniri in tara si in strainatate cu responsabili din Ministerul Economiei si Comertului si cel al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, pentru a obtine date despre ofertele inaintate de firmele concurente referitoare la adjudecarea licitatiilor de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud, precum si despre privatizarea Societatii Nationale Radiocomunicatii si Companiei Nationale Posta Romana.

In ceea ce priveste privatizarea Muntenia Sud, au fost preselectate pentru faza a doua a licitatie cinci companii: Enel (Italia), Iberdola (Spania), CEZ (Cehia), RWE (Germania) si Gaz de France.

Dupa preselectarea ofertelor celor cinci firme, partea romana trebuia sa comunice reprezentantilor companiilor ca au fost calificate pentru etapa a doua, in care acestea urmau sa prezinte ofertele finale imbunatatite, dar fara sa li se comunice punctajele realizate de celelalte oferte concurente.

In acest context, Stamen Stanchev a intrat in posesia datelor nedestinate publicitatii cu privire la punctajele Comisiei de licitatie din cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) – Ministerul Economiei si Comertului.

In 27 martie 2006, Stanchev s-a intalnit cu presedintele Comisiei de licitatie, Dorinel Mucea, care era si adjunct al sefului OPSPI. Ulterior, Stanchev s-a intalnit cu cetateanul american de nationalitate rusa Vadim Benyatov Don – responsabilul in cadrul Credit Suisse First Boston Europe (CSFB) Ltd. Londra pentru problemele privind pietele de energie.

Potrivit surselor citate, bulgarul i-a spus lui Vadim Benyatov Don nivelul ofertelor pentru toate cele cinci firme selectate pentru privatizarea Muntenia Sud. Stanchev i-a spus lui Benyatov Don ca datele confidentiale le-a obtinut de la Mucea. Acelasi lucru a sustinut Stanchev si in fata cehului Michal Susak, fost director general pentru Europa Centrala si de Est in cadrul CSFB.

Mai mult, Stanchev a afirmat ca despre transferul de date stia si ministrul Economiei, Codrut Seres, caruia bulgarul i-ar fi cerut personal aceste informatii. In acest sens, Seres l-ar fi insarcinat pe Mucea, precizeaza sursele citate.

Biroul de presa al Ministerului Public comunica, in 22 noiembrie, ca in cursul lunii iunie 2006, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a primit din partea organelor cu atributii pe linia securitatii nationale o sesizare in legatura cu existenta unei grupari de criminalitate organizata, constituita in jurul cetateanului bulgar Stamen Stanchev, consultant al unei societati bancare internationale pentru afaceri derulate in Romania.

Potrivit procurorilor, din reteaua lui Stanchev fac parte mai multi demnitari si functionari publici din institutiile centrale cu atributii in domeniul privatizarii. „Scopul gruparii era acela de a obtine, in afara cadrului oficial, date si documente de natura a periclita securitatea statului”, preciza Ministerul Public.

Procurorii DIICOT – Structura Centrala, au dispus inceperea urmaririi penale fata de invinuitii Stamen Stancev – consultant international, Mihai Dorinel Mucea – adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului si Mihai Radu Donciu – consilier al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului.

De asemenea, a fost pus sub acuzare si Mircea Calin Flore – reprezentant permanent in Romania al unei societati de consultanta bancara, Robert Marius Neagoe – directorul Directiei Juridice a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Mustafa Oral, Michal Susak – consultant international si Vadim Benyatov Don – consultant international, toti acuzati de infractiuni care aduc atingere securitatii nationale.

Stamen Stanchev (39 de ani), cetatean bulgar cu domiciliul in Austria, Vadim Benyatov Don (41 de ani), cetatean american de nationalitate rusa, cehul Michael Susak (42 de ani) si Mircea Calin Flore (30 de ani) sunt acuzati de spionaj si de constituirea unui grup infractional organizat care actiona in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si de concurenta neloiala. Mircea Calin Flore si Michal Susak sunt cercetati in lipsa de procurorii DIICOT, ambii locuind in afara Romaniei.

Totodata, functionarii ministeriali Mihai Dorinel Mucea (59 de ani), fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Mihai Radu Donciu (51 de ani), consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Robert Marius Neagoe (31 de ani) sunt acuzati de tradare prin trasmitere de secrete si de constituirea unui grup infractional organizat care actioneaza in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si concurentei neloiale.

Functionarii ministeriali Dorinel Mucea si Mihai Donciu si consultantii internationali Stamen Stanchev si Vadim Benyatov Don au fost arestati preventiv, pentru 20 de zile, la sfarsitul lunii noiembrie. Flore, Susak, Oral si Negoe sunt cercetati in stare de libertate.