Procurorii DNA susţin că Antonie Solomon a încercat să influenţeze un martor

Procurorii anticorupţie şi-au motivat, marţi, solicitarea de respingere a cererii de liberare provizorie sub control judiciar formulată de Antonie Solomon prin faptul că primarul suspendat al Craiovei ar fi încercat, înainte de arestare, să influenţeze un martor din dosar.
“Un angajat al Primăriei Craiova a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti în legătură cu acest caz. Imediat după audieri, domnul Antonie Solomon l-a contactat pe acel martor, întrebându-l despre declaraţiile pe care le-a dat. Acest lucru ne face să credem că inculpatul a încercat să influenţeze martorul şi implicit întregul proces penal”, a afirmat procurorul de şedinţă, care a concluzionat că, în aceste condiţii, punerea lui Solomon în libertate ar prezenta anumite riscuri.

În schimb, Antonie Solomon a afirmat, în susţinerea cererii de liberare provizorie, că documentele pentru care este acuzat că ar fi primit mită au fost avizate de alţi salariaţi ai Primăriei Craiova înainte de a-i fi date la semnat şi nu i-au fost semnalate niciun fel de nereguli.

“În cei şase ani cât am fost primarul municipiului Craiova, am semnat peste 25.000 de autorizaţii de construcţie. Recunosc că în multe cazuri am semnat ca primarul, cum se zice, pentru că aveam angajaţi abilitaţi să verifice legalitatea acestor acte. (…) Şi în cazul prelungirii rutei pentru transportul în comun la Hypermarketul PIC, nu am luat această decizie singur. Hotărârea a fost adoptată în Consiliul local, iar avizul a fost dat chiar de Poliţia Rutieră”, a susţinut Solomon. La rândul lor, avocaţii apărării şi-au bazat pledoariile în favoarea punerii în libertate pe profilul moral al clientului lor, care nu a mai avut anterior probleme cu legea, dar şi pe faptul că Antonie Solomon este singurul întreţinător al părinţilor săi.


Tribunalul Argeş a respins marţi cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de primarul suspendat al Craiovei, Antonie Solomon, arestat preventiv pentru infracţiuni de corupţie. Decizia Tribunalului Argeş nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Piteşti. Tot în cursul zilei de marţi, procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti i-au prezentat lui Solomon materialul de urmărire penală, conform unor informaţii neconfirmate oficial. Atât Antonie Solomon, cât şi omul de afaceri Cornel Penescu, au stat mai mult de o oră în sediul DNA Piteşti, dar nu au făcut nicio declaraţie la ieşire. Primarul Craiovei a fost reţinut pe 2 martie de procurorii DNA sub acuzaţiile de luare de mită în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals.
Pe 3 martie, Tribunalul Argeş a emis pe numele lui Solomon un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Curtea de Apel Piteşti a respins pe 8 martie recursul înaintat de avocaţii lui Solomon, faţă de măsura arestării preventive dispusă de Tribunalul Argeş. Potrivit procurorilor DNA, în perioada februarie 2006 – noiembrie 2006, Antonie Solomon a primit suma totală de 50.000 euro de la un acţionar principal al S.C. PIC S.A (Cornel Penescu – n.r.), pentru a-şi îndeplini în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu legate de exercitarea funcţiei de primar al municipiului Craiova şi de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova. Acuzaţiile se referă la autorizaţiile eliberate pentru construirea hypermarketului PIC din Craiova. AGERPRES