Proces pentru Parcul National Ceahlau, intre Ministerul Mediului si CJ Neamt

Ministerul Mediului a chemat in judecata Consiliul Judetean Neamt, administrator din mai 2004 a Parcului National Ceahlau, profund nemultumit de starea jalnica in care se afla rezervatia precum si de interventiile si constructiile rasarite in zona protejata.
La primul termen de judecata pentru rezilierea contractului de administrare, cauza aflata pe rol la Sectia contencios administrativ a Tribunalului Neamt, completul de judecata a acordat in acest dosar un nou termen, pentru data de 12 octombrie, la solicitarea partilor.

Consiliul Judetean nu doreste sa piarda administrarea Cehlaului cu toate ca este clar depasit, din punct de vedere financiar, de sarcina dar controlul a ce anume si unde se poate construi in rezervatie nu se poate pierde fara impotrivire.

Mitropolia Moldovei a ridicat in Parcul National Ceahlau, in ciuda protestelor venite dinspre ONG-urile ecologiste, un complex monastico-turistic pe platoul de langa Varful Toaca, motivand ca doreste doar repararea schitului de acolo, iar, mai recent, si-a propus ca, in colaborare cu administratorul actual al Parcului, Consiliul Judetean Neamt, sa desfasoare si alte lucrari, cum sunt cele pentru o partie de schi cu telescaun si o telegondola.

Reprezentantii Consiliului Judetean sustin ca demersul Ministerului Mediului loveste in interesele judetului, mai exact, stagneaza demersurile facute, in ultima perioada, pentru imbunatatirea situatiei fostei statiuni a Uniunii Tineretului Comunist, Durau.

Ministrul mediului si apelor, Sulfina Barbu, a laudat conducerea Consiliului Judetean Neamt pentru demersurile facute impreuna cu primarii de pe Valea Muntelui pentru ecologizarea zonei, dar nu o scuteste de procesul intentat pentru rezilierea contractului de administrare a Parcului National Ceahlau.

Sulfina Barbu spune: