Guvernul îşi propune să adopte, la începutul lunii februarie, documentaţie standard pentru desfăşurarea procedurilor de licitaţii privind atribuirea contractelor pe fonduri europene în domeniile transporturilor, mediului, energiei şi dezvoltării, a declarat, miercuri, în şedinţa de guvern, primul-ministru Emil Boc.

De asemenea, Ministerul Agriculturii va trebui să pregătească până pe 15 februarie, pe acelaşi sistem, documentaţie standardizată de atribuire a contractelor pe fonduri europene.

În urma analizei efectuate marţi, la Guvern, cu miniştrii Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, şi al Transporturilor, Anca Boagiu, premierul Boc a luat decizia ca până miercurea viitoare Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) să elaboreze documentaţia de licitaţie şi atribuire standard a lucrărilor pe fonduri europene în domeniile menţionate.


„Pentru a simplifica şi uşura şi mai mult procedura prin care se organizează în manieră transparentă şi legală licitaţiile, am decis ca până miercurea viitoare să pregătim împreună cu ANRMAP documente de licitaţii şi atribuire în manieră standard pentru următoarele domenii: transporturi, mediu, energie, dezvoltare regională. Pentru licitaţiile care se vor organiza pe fonduri europene în domeniile menţionate vom avea documente standard adoptate prin hotărâre de guvern şi care vor simplifica procedurile de organizare a licitaţiilor şi de atribuire a contractelor, având în vedere că vom avea câteva elemente fixe valabile pentru toate autorităţile care lucrează, ţinând cont şi de specificul fiecărui domeniu de absorbţie a fondurilor europene”, a explicat Boc, în şedinţa Executivului.

De asemenea, miniştrii de resort vor trebui să colaboreze cu ANRMAP pentru elaborarea procedurilor, astfel încât miercurea viitoare să fie adoptate în primă lectură de Guvern. „Până vineri, documentele care se află în lucru elaborate de ANRMAP vor sta şi în atenţia Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor, precum şi Autorităţii de Audit de la Curtea de Conturi, pentru a culege observaţiile necesare, pentru că sunt autorităţi implicate în procesul de verificare ulterioară a organizării licitaţiilor, precum şi Autoritatea de Certificare a Plăţilor de la Ministerul Finanţelor, iar miercuri vor fi adoptate în primă lectură”, a susţinut Boc.

Potrivit premierului, Executivul ar urma să adopte în formă finală procedurile standard după consultarea Comisiei Europene. „După aprobarea lor, dorim să avem şi o consultare cu Comisia Europeană, astfel încât această procedură să fie după aceea obligatorie pentru toate autorităţile şi recunoscute de UE în sensul ca licitaţiile care se organizează să fie în concordanţă cu legislaţia naţională şi acquis-ul comunitar”, a detaliat primul-ministru. În context, Emil Boc a solicitat miniştrilor din domeniile vizate să colaboreze cu ANRMAP pentru elaborarea documentelor.


„Cer miniştrilor de resort să colaboreze în această săptămână şi până la începutul celei următoare cu ANRMAP pentru finalizarea documentaţiilor, astfel încât ele să fie aprobate în primă lectură miercuri, urmând ca după consultarea cu reprezentanţii CE să le adoptăm în formă finală şi să le publicăm în Monitorul Oficial. Doresc ca acest lucru să se întâmple până la începutul lunii februarie, adică timp extrem de scurt, pentru că problematica fondurilor europene este extrem de presantă”, a mai afirmat şeful Guvernului.

Referitor la Agricultură, el a solicitat ministrului Valeriu Tabără elaborarea de proceduri standard similare până pe 15 februarie. „În perioada următoare, până în 15 februarie, solicit Ministerului Agriculturii, pe acelaşi procedeu, să elaboreze documente standard de licitaţie şi atribuire a contractelor pentru proiectele europene care se află în agricultură, pentru că şi acolo sunt sume importante de bani care urmează să fie alocate prin licitaţie publică. Pe 15 februarie să avem şi agricultura şi în aceste condiţii toate domeniile importante de absorbţie a fondurilor UE au procedurile standardizate în materia documentelor de atribuire a licitaţiilor”, a precizat Emil Boc. El a susţinut că standardizarea procedurilor va reduce timpul accesării fondurilor europene şi va spori transparenţa şi legalitatea în acest proces. AGERPRES