Proceduri de licitatie simplificate pentru proiecte publice majore sau urgente

Guvernul va accelera procedura de organizare a licitatiilor pentru investitii publice majore, urgente sau cu un caracter economic exceptional, va reduce atit perioada de evaluare a proiectelor, cit si cea de rezolvare a contestatiilor si va scurta intervalul de aprobare a contractelor pentru IMM-uri.

Mecanismul de control al proiectelor de investitii va fi simplificat, astfel incit sa nu mai fie nevoie de un control pina la aprobarea acestora, si nici de o alta verificare, in scurt timp de la aprobare.

“Modificarile vor fi introduse printr-un set de hotariri de guvern care vor modifica legislatia in domeniul achizitiilor publice”, a declarat seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas. El a aratat ca, suplimentar reducerii de la 87 zile, la 30 zile, a timpului aferent procedurilor de evaluare si accesare a fondurilor comunitare, va fi aplicata, mai devreme decit era prevazut, si Directiva 2007/66/CE referitoare la accelerarea procedurilor de rezolvare a contestatiilor formulate la licitatii. “Pina saptamina viitoare vom gasi solutia ca Directiva sa fie implementata mai devreme decit era prevazuta, adica sfirsitul anului”, a aratat seful DAE.

O alta hotarire care urmeaza sa fie aprobata de Executiv va permite autoritatilor contractante sa accelereze procedurile de organizare a licitatiilor in cazul proiectelor considerate majore, urgente sau cu un caracter economic exceptional, a spus Puscas, fara sa prezinte detalii in acest sens. Intervalul de aprobare si semnare a contractelor cu intreprinderile mici si mijlocii va fi, de asemenea, redus.

Guvernul intentioneaza sa modifice si Programul National de Achizitii Publice in vederea stabilirii unui plan multianual de achizitii, astfel incit confinantarea proiectelor sa fie planificata pe mai multi ani. In lipsa unui buget multianual, fondurile aferente cofinantarii vor fi alocate prin ordonante sau hotariri de guvern. Departamentul pentru Afaceri Europene a transmis Comisiei Europene, saptamina trecuta, un document continind o serie de propuneri de imbunatatire a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Seful DAE a precizat atunci ca Guvernul va initia negocieri cu expertii CE pentru modificarea legislatiei privind achizitiile publice, prin introducerea de noi reguli referitoare la procedura de atribuire a contractelor si de contestare a rezultatului licitatiei. Presedintele Traian Basescu a anuntat anterior, la 12 ianuarie, la finalul intilnirii de la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, ca Romania va trimite CE o propunere de modificare a legii achizitiilor publice, pentru eficientizarea accesarii fondurilor UE.