printul_charles2.jpgVizita Prinţului Charles în inima regiunii Sighişoara-Târnava Mare a început la Apold şi a continuat în satul Daia, judeţul Mureş. La Apold, Prinţul Charles a vizitat o zonă unică din punct de vedere al biodiversităţii, gazdă a multor specii rare de flori. Multe dintre aceste specii au dispărut din vestul Europei din cauza practicilor agricole intensive. Tot aici, Prinţul a fost interesat de prezentarea unui utilaj innovator (o cositoare) cu ajutorul căruia pajiştile tradiţionale pot fi conservate.

Pe 10 iunie, cositoarea inovatoare a fost adusă la reşedinţa Prinţului Charles din Valea Zălanului, judeţul Covasna, de către reprezentanţii Fundaţiei ADEPT Transilvania. Cositoarea va putea fi utilizată de către comunitatea locală din Valea Zălanului, pentru întreţinerea pajiştilor din zonă, la dorinţa Alteţei Sale. Acesta este un simbol al implicării active a Prinţului Charles în păstrarea biodiverisităţii ridicate in zonă.

Pe parcursul vizitei Sale în Transilvania, Prinţul Charles a ajuns şi în zona satelor săseşti, unde a parcurs mai mulţi kilometri pe jos, admirând pajiştile extrem de bogate în floră spontană, alături de botanistul Fundaţiei ADEPT Transilvania, John Akeroyd. Prinţul Charles împreună cu Fundaţia ADEPT promovează protejarea şi dezvoltarea durabilă a peisajelor unice din Transilvania, prin stimularea economică a comunităţilor rurale din zonă. John Akeroyd (enciclopedie ambulanta) îl însoţeşte frecvent pe moştenitorul coroanei britanice în drumeţiile acestuia in România, oferindu-i informaţii despre flora şi habitatele din zonă.

În satul Daia, Prinţului Charles i-a fost prezentat noul centru de colectare a laptelui. Punctul de colectare, construit de către Fundaţia ADEPT Transilvania, a generat venituri suplimentare pentru mai mult de 30 de familii în zonă. Acest proiect a ajutat la obţinerea unui preţ mai ridicat pentru laptele colectat şi la creşterea numărului de vaci din comună, aspect de altfel important în conservarea biodiversităţii pajiştilor locale.

Prinţul şi-a încheiat vizita în această zonă printr-o drumeţie de câteva ore prin pajiştile bogate în floră spontană, între satele Daia şi Criţ, judeţul Braşov. După vizita în zona satelor săşeşti, Prinţul Charles s-a retras în reşedinţa Sa din Valea Zălanului.

Reprezentantul Casei Regale Britanice vizitează zona Sighişoara-Târnava Mare aproape în fiecare an, începând cu anul 2002. Prinţul Charles este fascinat de această regiune pentru că simbolizează nu numai patrimoniul natural european care a dispărut din alte părţi ale continentului, dar şi speranţa pentru prosperitatea micilor comunităţi rurale. Această zonă este considerată un model pentru viitorul regiunilor similare din Europa.

Fundaţia ADEPT Transilvania, în parteneriat cu Orange România şi Fauna & Flora International, implementează proiecte de conservare a naturii şi dezvoltare rurală în ţară, orientate mai ales către sprijinirea micilor comunităţi rurale.