Principalul distribuitor de căldură şi apă caldă din Galaţi a rămas fără licenţă de funcţionare

Principalul distribuitor de energie termică şi apă caldă în municipiul Galaţi, SC Apaterm SA, a rămas fără licenţă de funcţionare, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, coordonatorul biroului pentru Regiunea sud-est al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunitare şi Utilitate Publică , Viorel Trif.

Acesta a explicat că licenţa de funcţionare a societăţii Apaterm, care este în subordinea Consiliului Local Galaţi, a expirat la sfârşitul anului 2010, iar solicitarea pentru o nouă licenţă a fost respinsă la sfârşitul lunii martie a acestui an.

“Apaterm nu mai are la ora actuală licenţă pentru distribuţia agentului termic pentru că a expirat. A avut o perioadă de valabilitate până la sfârşitul lui 2010. Cei de la Apaterm au încercat să obţină o licenţă nouă pentru care trebuia să îndeplinească mai multe condiţii, pe de o parte să aibă încheiat un contract de concesiune legal şi nu îl au, iar pe de altă parte trebuia ca operatorul să nu înregistreze pierderi, iar Apaterm înregistrează pierderi. În aceste condiţii licenţa i-a fost respinsă la sfârşitul lunii martie’, a spus Trif.


El a precizat că distribuitorul gălăţean a anunţat că va depune un nou dosar pentru licenţiere, dar că în opinia lui acesta va fi din nou respins de către ANRSC. “Vor să depună un dosar pentru o nouă licenţă. Din punctul meu de vedere chiar şi în această situaţie nu are cum să primească o nouă licenţă, pentru că din punct de vedere economic nu are cum să scape de datorii, iar contractul de concesionare atribuit de consiliul local nu mai este valabil’, a concluzionat Trif.


Coordonatorul ANRSC a spus că pentru a se rezolva situaţia privind distribuţia căldurii şi apei calde în municipiul Galaţi trebuie organizată o licitaţie de către consiliul local pentru desemnarea unui distribuitor care să îndeplinească toate condiţiile legale. Trif a spus că funcţionarea fără licenţă a unui distribuitor reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 30.000 lei, atât pentru primarul localităţii, cât şi pentru distribuitorul în cauză. În plus, Trif a afirmat că au fost constatate multe nereguli la Apaterm şi ca atare societatea va fi supusă mai multor controale din partea Consiliului Local Galaţi, ANRSC şi corpului de control al ministrului Administraţiei şi Internelor. Coordonatorul ANRSC nu a fost în stare, însă, să explice care va fi soarta celor peste 900 de angajaţi ai Apaterm, care în cazul desfiinţării societăţii vor rămâne fără loc de muncă. AGERPRES