Un proiect ce vizează reabilitarea termică a liceului din Teiuş, în valoare de peste 712.000 de euro, al cărui contract de finanţare a fost semnat pe 24 octombrie, este primul implementat de administraţia oraşului pe fonduri europene.

„Primăria Teiuş accesează pentru prima dată fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. Este un semn bun şi o dovadă a faptului că există interes pentru investiţii şi dezvoltare. (…). Este destul de dificil pentru o localitate mică să pregătească cereri de finanţare pe fonduri europene, deoarece mult timp programele nu au fost adaptate pentru oraşele mici. În ultima perioadă am văzut investiţii importante în infrastructura locală teiuşeană. Totuşi, pentru reabilitarea acestui liceu, (…) bugetul oraşului nu ar fi permis finanţarea lucrărilor fără aportul fondurilor europene”, a declarat, potrivit unui comunicat, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu. Potrivit acestuia, implementarea proiectului va duce la scăderea facturilor la energie şi la creşterea confortului elevilor şi profesorilor.

La rândul său, primarul Mirel Hălălai a declarat că oraşul Teiuş a fost „mult timp văduvit” de fondurile europene, însă a activat constant ca edil pentru dezvoltarea localităţii. „În decursul activităţii noastre vom căuta să atragem investiţii şi să modernizăm cât mai mult oraşul, pentru a-i convinge pe cei mulţi să se întoarcă sau măcar să înţeleagă că dorim să le oferim cetăţenilor noştri condiţii de oraş, aşa cum merită această localitate, atestată documentar de peste şapte secole. Teiuşul trebuie să revină pe calea prosperităţii şi se înscrie pe drumul dezvoltării, la nivelul judeţului Alba. (…). Accesăm acum fonduri nerambursabile şi transmitem un semnal bun către cetăţenii oraşului, pentru că investim bani europeni în reabilitarea termică a Liceului Teoretic, pentru eficientizarea consumurilor de energie, precum şi pentru reducerea costurilor publice, deoarece, până în prezent, nu am avut astfel de lucrări de reabilitare”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanţare, Mirel Hălălai.

Contractul pentru cererea de finanţare „Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuş – clasele IX-XII” are o valoare totală este de peste 3,3 milioane de lei, adică peste 712.000 euro, din care suma nerambursabilă obţinută este de circa 2,9 milioane lei.

Prin acest proiect se prevede realizarea lucrărilor de reabilitare şi izolare termică a faţadei, respectiv a pereţilor exteriori, a soclului, atât pentru partea vitrată, dar şi pentru cea opacă, precum şi de izolare termică a planşeului peste ultimul nivel încălzit. Proiectul prevede şi reabilitarea completă a sistemului de încălzire, cu înlocuirea tuturor elementelor şi fitingurilor cu altele moderne, dar şi instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei. „Concret, în urma acestor investiţii şi lucrări, vor scădea de peste trei ori atât nivelul anual specific al gazelor cu efect de seră (în echivalent tone de CO2), cât şi consumul anual de energie primară”, menţionează sursa citată.

Durata de derulare a investiţiilor se va întinde până la finalul lunii octombrie 2021. AGERPRES