Primăria Sibiu a anunţat că a amenajat primul laborator inteligent din judeţ, dotat cu echipamente IT, pentru cetăţeni de orice vârstă, care se află în Piaţa Mică situată în centrul istoric al municipiului.

„Ideea partenerilor de la INACO, Shape Robotics şi Samsung a venit în contextul perfect, în care Primăria Sibiu a depus un proiect pe PNRR pentru echiparea unităţilor de învăţământ cu echipamente IT inteligente, precum table digitale şi computere performante, deschizând astfel toate cursurile către instrumentele digitale ca mijloace de învăţare. Smart Lab-ul va fi mai mult decât un simplu laborator de informatică, urmând să fie disponibil pentru desfăşurarea de lecţii deschise pentru toate materiile, elevii putând să îşi dezvolte astfel creativ şi concret competenţele digitale”, a declarat primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

Dotările au fost oferite gratuit de Asociaţia INACO şi companiile Shape Robotics şi Samsung. În acest laborator se găsesc: o tablă interactivă; nouă computere All-in-one, dotate cu touch screen şi procesoare de ultimă generaţie, interconectate într-o singură reţea cu computerul profesorului şi cu display-ul interactiv; 28 de kit-uri de roboţi programabili pe două nivele, în funcţie de pregătirea celui care interacţionează: nivelul basic – programare la nivel de block logic şi nivelul avansat de programare în limbajul Python; imprimantă 3D şi filamente de mai multe culori; un scanner 3D care formează imaginea tridimensională a oricărui obiect pentru ca acesta să poată fi produs de o imprimantă 3D; un scanner performant pentru informaţii pe suport tipărit sau pentru manuale; nouă creioane 3D cu filamente de 20 de culori cu care copiii vor putea crea un obiect în spaţiu sau plan (spre exemplu, pe o simplă foaie cu desenul unui fluture, copilul poate crea un desen bidimensional sau tridimensional); un sistem de videoconferinţă alcătuit dintr-o cameră 4K şi un sistem de sunet profesional (sound bar); mobilier ergonomic individual, adică birourile la care se vor aşeza elevii şi profesorul; ipt ochelari VR cu o bibliotecă de peste 100 de filme educative, cu posibilitatea încărcării de noi materiale.

„Într-o primă etapă vor fi invitaţi în laborator profesorii de Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor din unităţile de învăţământ preuniversitar din Sibiu. Aceştia vor parcurge un modul de instruire pentru utilizarea echipamentelor din dotarea Smart Lab-ului, ulterior având posibilitatea să îi formeze pe toţi învăţătorii şi profesorii din şcolile de care aparţin”, se mai arată în comunicat.

Începând cu data de 24 aprilie, orice persoană interesată (elevi, profesori, sibieni în general, cu vârsta peste 8 ani) se va putea înscrie pentru a urma cursuri în acest laborator, Primăria Sibiu urmând să pună la dispoziţie pe site-ul sibiu.ro un modul de programări în acest sens.

Activităţile din Smart Lab vor fi asigurate de studenţi ai Universităţii Lucian Blaga – Facultatea de Inginerie, în baza unui protocol semnat între Primăria Sibiu şi această instituţie. Acestea vor include: Cursuri de iniţiere sau dezvoltare a competenţelor digitale – în speţă, utilizarea computerului pentru sibienii cu vârsta peste 8 ani; Diverse lecţii deschise la mai multe materii şcolare, prin folosirea ochelarilor VR cu filme educative; Cursuri educative de programare şi robotică, pe niveluri de competenţe; Sesiuni de formare a profesorilor pentru utilizarea tablelor interactive.

Parteneriatul pentru Smart Lab este valabil timp de trei ani, astfel că elevii sibieni vor putea urma pe rând cursuri aici. AGERPRES