Satu Mare este primul judeţ din ţară în care s-a produs descentralizarea în domeniul sanitar, semnarea protocolului de predare-primire a celor cinci spitale din judeţ de la Ministerul Sănătăţii la Consiliul Judeţean având loc luni în prezenţa ministrului Sănătăţii, Cseke Attila.

„Satu Mare este primul judeţ în care descentralizarea a luat sfârşit, din cele 41 de judeţe. Este o bucurie, sper să continue acest proces şi în alte judeţe. (…) Descentralizarea este un proces important, noi până la urmă trebuie să acceptăm că tot ce se întâmplă într-un spital priveşte interesul public care este în rândul membrilor comunităţii respective şi drept urmare acest principiu al subsidiarităţii de a duce mai aproape de cetăţean decizia trebuie aplicat şi în domeniul sanitar”, a spus Cseke Attila.

Ministrul a explicat că în ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre descentralizare, însă acum a reuşit să înceapă acest proces, el exprimându-şi convingera că Guvernul va face descentralizare şi în alte domenii. Ministrul a subliniat că procesul de descentralizare a început în acest an cu reducerea posturilor de conducere la nivelul spitalelor, renunţându-se la 577 de posturi de conducere din întreaga ţară, şi reducerea numărului de paturi.


Potrivit ministrului, deciziile de organizare a unităţilor transferate vor fi luate de către autorităţile judeţene, ministerul având doar drept de avizare a serviciilor sanitare. Cseke Attila consideră astfel că spitalele vor fi administrate mai bine pe plan local. La rândul său, preşedintele CJ Satu Mare, Csehi Arpad, a salutat această măsură de transfer a spitalelor, afirmând că după efectuarea unui audit la toate unităţile din judeţ se vor propune măsuri organizatorice.
Protocolul de predare-primire a celor cinci unităţi spitaliceşti din judeţul Satu Mare a fost semnat luni de către directorul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, Dorel Coica, şi preşedintele CJ Csehi Arpad. Spitalul Judeţean, Spitalul TBC şi Spitalul Negreşti Oaş vor rămâne în subordinea CJ iar spitalele Carei şi Tăşnad vor fi transferate primăriilor. AGERPRES