Conducerea Grupului de acţiune locală pentru pescuit (FLAG, Fisheries Local Action Group) Delta Dunării speră să încheie primul contract de finanţare cu reprezentanţi ai comunităţilor locale cel târziu în prima lună a anului viitor.

Îmi doresc ca în cel mult 45 de zile să deschidem o sesiune dedicată actorilor publici, iar pentru aceasta am făcut o solicitare către Autoritatea de Management a Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM). De această sesiune vor beneficia şi organizaţiile neguvernamentale care vor avea proiecte dedicate comunităţilor locale. Dacă toate lucrurile merg aşa cum ne dorim, primul contract de finanţare ar putea să fie semnat între sărbătorile de Crăciun şi Revelion sau cel târziu în prima parte a lunii ianuarie„, a declarat managerul FLAG Delta, Valentin Moldoveanu.

Întârzierea deschiderii primelor sesiuni de finanţare a fost cauzată, potrivit sursei, de decizia luată la nivel european ca toate activităţile care nu sunt în domeniul acvaculturii şi al pisciculturii şi care au fost finanţabile până acum prin POPAM să beneficieze de ajutor de minimis din partea Uniunii Europene.

„Procedurile pentru acordarea acestui ajutor de minimis sunt demarate deja, dar sunt destul de laborioase. Pe această schemă de minimis vor intra toate activităţile din cadrul FLAG Delta Dunării care vizează achiziţii de ambarcaţiuni, pescaturism, unităţi de cazare, de servire a mesei, tot ce înseamnă activităţi pentru diversificarea pescuitului. Conform ghidurilor noastre, 80% din ce finanţăm ar putea intra pe această schemă”, a precizat managerul FLAG Delta.

Tulcea a găzduit zilele acestea o întâlnire a tuturor FLAG-urilor din România cu reprezentanţii Autorităţii de Management a POPAM. În timpul reuniunilor, conducerile FLAG-urilor au solicitat autorităţilor flexibilizarea indicatorilor de performanţă, în condiţiile în care ghidurile de finanţare nu au fost aprobate timp de trei luni din cauza schimbărilor apărute în politica din domeniu la nivel european.

FLAG Delta Dunării, entitate formată din actori publici şi privaţi, s-a înfiinţat în urmă cu aproape şapte ani cu scopul de a atrage resurse financiare în vederea dezvoltării comunităţilor izolate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. În perioada de programare 2007-2013, asociaţia a obţinut prin Fondul European pentru Piscicultură cea mai mare finanţare acordată vreodată de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea unei zone piscicole din Uniune, respectiv 22.351.668 euro. Doar circa 50% din această sumă a fost absorbită de pescarii din Deltă, astfel că în această perioadă de programare beneficiază de o sumă de două ori mai mică.

Indicatorii de performanţă stabiliţi pentru FLAG-uri vizează un grad de contractare de 30% şi o absorbţie de 15% până la sfârşitul anului viitor, propunerea înaintată de reprezentanţii FLAG-urilor autorităţilor vizând un grad de contractare de 15% şi o absorbţie de 5% din fondurile alocate. AGERPRES