Primarul municipiului Târgu Mureş, Soos Zoltan, a anunţat că a sosit primul autobuz electric din cele 32 destinate transportului public, cu o lungime de 12 metri, precum şi staţiile de încărcare, în cadrul unui proiect în valoare de 112 milioane de lei.

Totodată, parcul auto al societăţii locale de transport public urmează să fie completat în acest an şi cu încă 15 autobuze electrice cu o lungime de 10 metri.

„A sosit primul autobuz electric, iar la sfârşitul săptămânii trecute au fost livrate deja staţiile electrice, ceea ce înseamnă 36 de staţii de încărcare electrică. Şi asta se încadrează în proiectul nostru de reabilitare, modernizare a transportului public a oraşului. Cu alte cuvinte, Târgu Mureş cu acest pas a intrat în secol 21 (…) Una dintre priorităţile noastre este ca transportul în comun să fie modernizat sută la sută până la sfârşitul mandatului meu, respectiv să începem să punem în funcţiune ceea ce se doreşte de 20 de ani, transportul public în zona metropolitan”, a declarat Soos Zoltan.

Viceprimarul Portik Vilmos a arătat că prin sosirea primului autobuz electric s-a intrat în faza de implementare a proiectului şi că noile autobuze vor putea circula în oraş abia după ce infrastructura de încărcare va fi funcţională.

„În contract este menţionat că anul acesta toate aceste autobuze trebuie livrate, aşteptăm ca săptămâna viitoare să mai vină trei sau patru, însă depinde de fabricant câte autobuze poate să livreze în fiecare săptămână. Nu ştiu dacă va livra în fiecare săptămână, dar până în noiembrie trebuie să fie livrate aproape toate cele 32 de autobuze. Până acum 32 de staţii de încărcare lente au fost livrate, se află la Autobaza Transport Local şi patru staţii de încărcare rapide, la fel câteva piese trebuie să ajungă, dar între timp am fi dorit să anunţăm şi târgumureşenii să afle de la noi că se fac lucrările, că sunt deja autobuze sau este măcar un autobuz aici în Târgu Mureş”, a spus Portik Vilmos.

Viceprimarul estimează că după luna noiembrie o parte a acestor autobuze ar putea circula la Târgu Mureş, însă până atunci se derulează procedurile de înmatriculare ale maşinilor şi lucrările de modernizare ale autobazei, precum şi testarea noilor echipamente.

„Şi încă mai sunt o grămadă de lucruri birocratice care trebuie să fie făcute la Autobaza Transport Local, de exemplu transformatorul sau staţia principală de unde se preia curentul, după ce este finalizată din partea municipiului Târgu Mureş trebuie să fie preluată de transportul local, pentru ca apoi transportul local să poate încheia contractul cu furnizorul de energie şi aşa mai departe. Sunt foarte, foarte multe lucruri încă nefinalizate”, a arătat Portik Vilmos.

Viceprimarul din Târgu Mureş a mai precizat că, tot în acest an, în oraş vor ajunge şi alte 15 autobuze electrice, fiind vorba de un model cu o lungime de 10 metri. AGERPRES