Primul autobuz electric din municipiul Tulcea va intra pe traseu în luna noiembrie, a declarat marţi după-amiază directorul societăţii Transport Public SA, Aurel Udrea, în timpul şedinţei Consiliului Local.

Montarea celor zece staţii electrice şi a transformatorului care va asigura puterea necesară acestora va începe săptămâna aceasta, firma care va executa lucrările susţinând că le va finaliza până la sfârşitul lunii.

„Primul autobuz electric care va circula va fi dat în folosinţă în luna noiembrie. Una din cele 10 staţii de încărcare este montată pe branşamentul nostru. Problema e că nu avem necesarul de putere instalat pentru ca staţia să funcţioneze la putere maximă, adică 60 de kilowaţi, noi avem acum doar 10 kilowaţi, şi atunci vom putea să încărcăm un autobuz cam la 24 de ore. Probabil că de săptămâna viitoare o să dăm drumul la primul autobuz”, a afirmat, în timpul şedinţei, directorul Udrea.

La rândul său, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a declarat pentru AGERPRES că firma care a câştigat licitaţia pentru instalarea staţiilor electrice are probleme cu furnizorul de energie electrică, din cauză că acesta nu are mijloacele necesare îmbunătăţirii infrastructurii energetice.

„Autobuzele nu sunt o problemă. Noi putem să le primim pe toate luna viitoare. Am primit şi staţiile. Am primit avizul pentru montarea staţiilor, numai că problema e instalarea lor. Sper ca în primăvara anului viitor să circulăm cu toate cele 30 de autobuze electrice”, a menţionat primarul Ştefan Ilie.

Printr-un proiect finanţat de Ministerul Dezvoltării în valoare de 19,7 milioane de lei, fără TVA, Primăria municipiului Tulcea urmează să primească 10 autobuze electrice, 10 staţii de încărcare electrică lentă şi alte trei staţii de încărcare rapidă. Până acum, în cadrul acestui proiect, autoritatea locală a primit cinci autobuze şi toate staţiile de încărcare.

Printr-un alt proiect iniţiat de Primăria municipiului Tulcea, cu un buget total estimat de 98.217.383,15 lei, societatea Transport Public SA va primi 20 de autobuze electrice şi peste 20 de staţii de încărcare rapidă şi lentă, iar în oraş se va construi un depou pentru acestea. Până acum, în cadrul acestui proiect, autoritatea locală a recepţionat cinci autobuze electrice. AGERPRES