Primele 26 de troleibuze Solaris vor fi furnizate municipalităţii braşovene în cel mult un an de zile, primarul George Scripcaru şi reprezentantul firmei poloneze semnând, pe 1 iulie, contractul de achiziţie al acestora, în valoare de peste 90 de milioane de lei.

Troileibuzele Solaris Trollino 18 au o capacitate de 130 de călători, dintre care 40 pe scaune, şi dispun de o baterie care le permite autonomia până la minimum 5 kilometri, astfel încât vor deservi şi porţiuni din traseu care nu sunt dotate cu cablu electric. Cele 26 de vehicule vor deservi 4 linii (1, 2, 6 şi 31) care nu sunt 100% electrificate şi pentru care, în condiţiile în care traversează zona centrală a oraşului, există necesitatea diminuării poluării.

Troileibuzele vor fi dotate cu sistem de informare al pasagerilor, tracking GPS, aer condiţionat (două unităţi pentru pasageri şi una pentru şofer), două display-uri pentru anunţuri şi reclame, patru validatoare, prize USB pentru încărcarea dispozitivelor electronice, wifi.

Potrivit primarului George Scripcaru, cele 26 de troleibuze sunt primele dintre cele peste 130 de mijloace de transport pe care municipalitatea intenţionează să le achiziţioneze prin diferite programe de finanţare nerambursabilă, achiziţii care se adaugă altor proiecte de dezvoltare a transportului în municipiu, precum construirea unui Park&Ride, amenajarea benzilor dedicate transportului în comun, un sistem centralizat de monitorizare şi control al traficului în municipiu, extinderea celui de management informatizat al transportului public etc.

„În maximum un an de zile, sper ca aceste troleibuze să fie puse în funcţiune pe traseele din municipiu. Este o etapă care o derulăm în cadrul strategiei de mobilitate şi accesibilitate în interiorul municipiului. Transportul în comun este cea mai bună soluţie de mobilitate în Braşov şi zona metropolitană. Municipiul are nevoie de un transport modern, care să ofere condiţii foarte bune pentru călători, iar mijloacele trebuie să fie cât mai puţin poluante”, a arătat primarul George Scripcaru, cu prilejul semnării contractului.

Valoarea achiziţiei este de peste 92 de milioane de lei inclusiv TVA, din care 98% reprezintă fonduri nerambursabile obţinute de MDRAP prin POR şi 2% contribuţia municipalităţii braşovene. Preţul unui astfel de troleibuz este de aproximativ 650.000 de euro. AGERPRES