Primele patru tramvaie noi din ultimii 40 de ani, din seria celor opt achiziţionate cu fonduri europene de către municipalitate, au intrat în circulaţie, informează Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Cele opt tramvaie moderne sunt produse de către societatea Astra Vagoane Călători SA, după ce municipalitatea a obţinut fonduri europene în acest scop, iar valoarea contractului de achiziţie este de 44.680.000 de lei.

Până în prezent au ajuns la Galaţi cinci tramvaie din lotul celor opt, restul urmând să sosească până la sfârşitul acestui an.

Noile tramvaie, model „Autentic”, au fiecare o capacitate de 114 pasageri, dintre care minimum 30 pe scaune, un consum de energie scăzut şi grad înalt de fiabilitate. În plus, dispun de podea joasă cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, precum şi de un sistem pentru anunţuri vocale exterioare pentru persoanele cu deficienţe de vedere.

De asemenea, mijloacele de transport sunt prevăzute cu instalaţie de aer condiţionat pentru pasageri şi vatman, sisteme de numărare a călătorilor, echipamente audio-video, instalaţie pentru sistemul de ticketing, sisteme de informare a călătorilor, atât în interior, cât şi în exterior. Tramvaiele sunt concepute cu sisteme de siguranţă care să nu permită plecarea din staţii cu uşile deschise, dar şi cu echipament pentru comanda automată a schimbării macazelor. Lungimea tramvaielor este de 19 de metri, iar lăţimea de 2,4 metri. Acestea vor avea o durată de serviciu de 30 de ani. Un tramvai va parcurge aproximativ 60.000 km/an.

„Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, gălăţenii circulă cu tramvaie noi. Deocamdată vorbim de patru tramvaie din lotul celor opt cumpărate cu fonduri europene. Sunt tramvaie noi, cu toate dotările moderne, astfel încât gălăţenii să se bucure de cele mai bune condiţii de călătorie, de un transport civilizat şi prietenos mediul, după ce am reuşit anul acesta să punem în circulaţie şi primele autobuze hibrid”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Primăria Galaţi a mai depus, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, o cerere de finanţare europeană pentru achiziţia a 10 tramvaie noi. Valoarea proiectului este de peste 80 de milioane de lei, iar procedura de licitaţie este în derulare. AGERPRES