Primele staţii de epurare din judeţul Tulcea realizate cu sprijinul Uniunii Europene

Primele staţii de epurare din judeţul Tulcea realizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene vor fi finalizate în iulie, potrivit informaţiilor furnizate de operatorul regional de apă şi canalizare, societatea Aquaserv SA.

În mai 2008, Uniunea Europeană a aprobat acordarea a circa 114 milioane de euro pentru realizarea Master Planului iniţiat de societatea Aquaserv SA în vederea reabilitării şi extinderii reţelelor de apă şi apă uzată din Tulcea, Isaccea, Sulina şi Măcin, acesta fiind, potrivit autorităţilor locale, cel mai mare proiect de mediu finanţat în România de UE.

Din cele 12 contracte scoase la licitaţie pe sistemul public de achiziţii, potrivit directorului Aquaserv SA, Sorin Zaharcu, trei nu au fost adjudecate încă, una din acestea aflându-se la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. “Cele mai avansate proiecte sunt cele de realizarea a staţiilor de epurare a apei uzate din Măcin şi Isaccea. Proiectul tehnic este definitivat, constructorul a terminat de împrejmuit zona, s-a trecut la faza de utilităţi, realizare a platformei, furnizorul urmând să amplaseze staţiile efectiv şi sperăm ca la finele lunii iulie să declarăm închis primul contract încheiat pe POS-ul de Mediu”, a declarat miercuri directorul Zaharcu.

El a mai spus că în toate cele patru oraşe – Tulcea, Măcin, Isaccea şi Sulina – lucrările de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare au fost demarate, în timpul conferinţei de presă susţinute miercuri, primarul oraşului Tulcea, Constantin Hogea, subliniind necesitatea investiţiilor care se derulează. “Orice comunitate cu valori preponderent turistice trebuie să aibă un sistem de canalizare şi o staţie de epurare a apei potabile. Nu putem construi o infrastructură supraterană solidă, cât timp infrastructura subterană este praf”, a menţionat primarul Constantin Hogea în timpul prezentării Master-planului.

El a mai spus că municipalitatea doreşte să atragă finanţarea de 50 de milioane de euro necesară punerii în practică a unui proiect ce vizează reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, în condiţiile în care finanţările primite pentru Master Plan nu rezolva întreaga problematică din oraşul Tulcea. În acelaşi timp, autorităţile oraşelor Măcin şi Isaccea au subliniat necesitatea investiţiilor care se desfăşoară în unităţile administrativ-teritoriale pe care le reprezintă, atrăgând atenţia însă în acelaşi timp asupra problematicii cofinanţărilor. Circa 80 de milioane de euro din valoarea totală a proiectului reprezintă cheltuielile necesare lucrărilor de apă şi apă uzată din Tulcea.

În cel mai estic oraş al României, Sulina, se vor executa lucrări de 11 milioane de euro, la Măcin, lucrări în valoare de 9,5 milioane de euro, iar la Isaccea, de 7,5 milioane de euro, numărul persoanelor care vor beneficia de acest proiect fiind de 106.000. Compania cu capital de stat Aquaserv s-a înfiinţat în iulie 2004, în calitate de operator al serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare a municipiului Tulcea, trei ani mai târziu societatea transformându-se în operator regional, după ce acţionarului iniţial al societăţii, Consiliul Local al Municipiului Tulcea, i s-au alăturat Consiliul Judeţean Tulcea, precum şi consiliile locale din Sulina, Măcin şi Isaccea. AGERPRES