arad_salcie.jpgConsiliul Judeţean Arad a început, luni, plantarea unor sălcii care, ajunse la maturitate, vor forma perdele de protecţie împotriva ninsorii pe marginea drumului judeţean DJ 709 D Semlac- Şeitin – Nădlac.

„În judeţul Arad sunt anumite drumuri, mai ales în zona de câmpie, care sunt afectate pe timpul iernii, îndeosebi atunci când ninsorile sunt viscolite. În aceste situaţii se creează dificultăţi în desfăşurarea traficului rutier, fiind nevoie de timp pentru deszăpezire. Din acest motiv, am luat decizia de a planta sălcii, care ulterior să formeze perdele de protecţie”, a declarat luni Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad.

Potrivit lui Ioţcu, Consiliul Judeţean Arad a găsit o soluţie eficientă şi din punct de vedere economic şi anume plantarea de sălcii energetice, ceea ce înseamnă că vor putea fi valorificate începând din cel de al doilea an. „Este, dacă putem spune aşa, un prim experiment pe care îl realizăm cu scopul de protecţie a drumurilor şi totodată menţionez că toţi banii pentru realizarea acestui proiect provin din fondurile CJ Arad, valoarea investiţiei fiind de 500.000 de lei”, a precizat Nicolae Ioţcu. Acesta a precizat că drumurile pe care vor fi plantate cu prioritate sălcii energetice sunt Arad – Şiria (DJ 709), Arad – Frumuşeni – Lipova (DJ 682 şi Sâmbăteni (DN 7) – Ghioroc (DJ 708B).

Sălciile energetice, care au fost aduse în România în urmă cu câţiva ani, din Suedia, au o productivitate ce poate ajunge la 40 de tone pe hectar de masă lemnoasă după trei ani de la plantare, investiţia urmând să fie amortizată. Lemnul de salcie se mărunţeşte, apoi rumeguşul se transformă în peleţi. Din lemnul de salcie se obţine biomasa, iar randamentele sunt bune într-un timp relativ scurt. „Acesta este un proiect pilot, ce poate fi model pentru alţii. Am primit feed-back din Parlamentul European, multe persoane dorind să vadă acest proiect derulat în zona Semlac. Plantând salcie energetică ai posibilitatea să o valorifici anual, energetic. Este vorba de salcie energetică românească, adaptată la solul şi clima noastră. Salcia energetică a fost adusă acum câţiva ani din Suedia în România şi, din mai multe soiuri, am reuşit să adaptăm doar trei solului şi climei. La temperaturi normale, salcia creşte între trei şi patru centimetri pe zi, are putere calorică mare şi poate fi exploatată ca şi cea mai bună biomasă de calitate. Primele rezultate de la momentul plantării apar de la a doua recoltă. În România, o tonă de biomasă umedă este de 30 de euro”, a precizat la rândul său, Wilhelm Hollerbach, administratorul firmei distribuitoare. Sălciile energetice cresc sub formă de tufe, iar eventualul impact al unei maşini nu conduce la consecinţe atât de grave precum în cazul impactului cu trunchiul unui copac.
În urmă cu trei ani, peste trei mii de copaci aflaţi pe marginea drumurilor judeţene din Arad au fost tăiaţi, în cadrul celei mai ample acţiuni de acest fel care a avut loc în judeţ, autorităţile afirmând că pomii respectivi deveniseră un pericol pentru siguranţa rutieră, fiind prea bătrâni. AGERPRES