Consiliul Judeţean Bihor pregăteşte primele proceduri de licitaţie prin Unitatea Centralizată de Achiziţii Publice (UCA), pentru achiziţionarea produselor de birotică şi a materialelor de curăţenie, necesare pentru 20 de instituţii din subordine, a informat Biroul de presă al CJ Bihor.

Potrivit sursei, în acest scop, a avut loc o şedinţă cu reprezentanţii celor 20 de instituţii din subordine, principalii beneficiari, la care au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Călin Gal şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice (ANAP).

În cadrul UCA urmează demararea a două licitaţii pentru achiziţionarea produselor de birotică şi a materialelor de curăţenie necesare. Compartimentul UCA funcţionează în cadrul Consiliului Judeţean Bihor din 27 iulie 2023 şi are un angajat.

„Ne dorim ca prin aceste achiziţii centralizate să cheltuim mai eficient banul public şi să facem economii în bugetele de funcţionare a instituţiilor. Bunurile care asigură funcţionarea zilnică a instituţiilor, cum sunt articolele de birotică, vor putea fi achiziţionate la o calitate şi la preţuri mai bune”, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Călin Gal.

UCA a fost înfiinţată printr-o colaborare dintre Consiliul Judeţean Bihor şi ANAP, cu scopul de a derula proceduri de licitaţii pentru autoritatea judeţeană şi instituţiile subordonate acesteia.

Comunicatul CJ Bihor menţionează şi avantajele funcţionării Unităţii Centralizate de Achiziţii, concretizate prin reducerea cheltuielilor generate de achiziţiile publice, profesionalizarea personalului implicat în derularea achiziţiilor, reducerea riscului de fraudare a procesului de achiziţie publică, prin diminuarea riscurilor şi a fenomenului de corupţie; acces facil pentru toţi operatorii economici interesaţi de participarea la astfel de proceduri de achiziţie.

De asemenea, prin UCA se asigură servicii de calitate pentru obţinerea unor contracte avantajoase din punct de vedere economic şi calitativ pentru autorităţile contractante, îmbunătăţirea capacităţii administrative şi creşterea gradului de transparenţă în derularea procedurilor de achiziţii. AGERPRES