Primarul Dominic Fritz a anunţat că va propune Consiliului Local Timişoara abrogarea unei hotărâri din 2007 a legislativului local care prevede că o persoană care locuieşte la bloc nu poate deţine un animal de companie decât dacă are acordul locatarilor şi înlocuirea acesteia cu un regulament care să le permită timişorenilor deţinerea unui animal de companie, dar cu respectarea drepturilor vecinilor.

Într-un astfel de caz, Curtea de Apel Timişoara a dat la finele anului trecut o hotărâre definitivă, păstrând valabilitatea prevederilor HCL din 2007.

„Probabil aţi aflat de aventura în instanţă a unei hotărâri de consiliu local, adoptată de Consiliul Local al Municipiului Timişoara în 2007, care obligă proprietarii animalelor de companie să ceară acordul vecinilor de bloc. Această HCL a fost contestată în instanţă de un deţinător de animale de companie. (…) A pierdut procesul – Primăria a câştigat, dar asta nu mă bucură. Voi propune Consiliului Local să abrogăm această HCL şi să o înlocuim cu un regulament care prevede dreptul timişorenilor de a avea animale de companie – da, cu respectarea drepturilor vecinilor, dar fără a menţine această restricţie absurdă”, a scris Fritz într-o postare pe facebook.

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat în noiembrie 2020 sentinţa definitivă într-un dosar în care o timişoreancă, susţinută de o asociaţie de protecţie a animalelor, a cerut anularea HCL care-i interzicea să ţină un animal de companie în apartamentul de bloc fără acordul vecinilor.

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au arătat că „dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”. AGERPRES