Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că va fi nevoit să sesizeze Comisia Europeană (CE) dacă Guvernul nu va genera, până la finele acestui an, o hotărâre pentru a crea structura numită Administrarea Căii Navigabile Canalul Bega (ACNCB), ce ar permite circulaţia vaporaşelor pe Bega. Achiziţionarea vaporetelor de către municipalitate este parte componentă a unui proiect european în valoare de 6 milioane de euro – ”Amenajarea malurilor Canalului Bega pe tronsonul timişorean”, bani primiţi de la UE.
În cadrul proiectului, municipalitatea s-a angajat să cumpere cele şapte vaporete din bugetul local, lucru executat în urmă cu un an. ”Nu sunt şantajist, ci un om responsabil şi spun ceea ce va urma. Mă voi vedea nevoit să mă adresez CE pentru a face această informare. Noi ne-am făcut datoria, ne-am achitat de toate obligaţiile, am primit 6 milioane de euro nerambursabili şi nu este admisibil să riscăm să ni se ceară returnarea banilor pentru că nu ştiu din ce motive Guvernul României, ca instituţie, nu face un act birocratic, nu înfiinţează această structură”, a afirmat Nicolae Robu.
De mai bine de un an, de când au fost cumpărate vaporaşele, în scop de agrement, dar şi ca alternativă nepoluantă la transportul în comun, acestea stau în dana Portului Timişoara. Edilul este dispus să predea spre administrare vaporaşele Consiliului Judeţean, Apelor Române sau chiar Guvernului, dacă nu se doreşte ca ele să rămână în jurisdicţia municipalităţii, interesul primordial fiind darea lor în folosinţă publică.
”Vreau doar să existe această structură, pentru că numai ea este îndrituită de lege să genereze Regulamentul de navigare şi să asigure semnalizarea pe canal. Sper ca ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, să înţeleagă lucrurile şi să susţină crearea acestei structuri”, a detaliat Nicolae Robu.
Ministrul Răzvan Cuc a declarat, la Timişoara, că crearea acestei structuri este în atenţia ministerului pentru găsirea unei soluţii în acest sens, până la finele anului. ”Această problemă este în atenţia noastră şi o vom discuta. Voi discuta cu secretarul de stat. Am discutat în general cu autorităţile, vom încerca să găsim o soluţie şi o vom găsi probabil până la sfârşitul anului. (…). Nu este nicio piedică”, a declarat ministrul Cuc.
Şefului Căpităniei Portului Timişoara, dr. Alexandru Bărboi, declara recent că din punctul său de vedere vaporetele au voie să fie scoase pe Bega, pentru că ”toate au toate actele la zi, documentaţia tehnică, toate avizele, avizul pentru operator de transport pasageri, cum are RATT (regia de transport în comun)”.
”Nu le lipseşte absolut nimic, există dreptul de canal navigabil dat prin hotărâre de guvern. Ce se întâmplă mai departe este şi pentru mine o mare nebuloasă. Acele vapoare sunt autorizate, sunt construite cu proiect autorizat de Autoritatea Navală Română (ANR). Sunt înmatriculate de ANR, au echipajul brevetat de către ANR şi operatorul de transport RATT are aviz pentru transport pasageri pe Canalul Bega. Primăria este proprietară, cu carte funciară atât pe canal, cât şi pe luciul de apă”, spunea Alexandru Bărboi. AGERPRES