Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat că doreşte să salveze sistemul centralizat de încălzire, asigurat de Colterm, pentru că este nepoluant, foloseşte deşeurile casnice şi deja s-au făcut investiţii foarte însemnate în retehnologizarea acestuia, pentru reducerea noxelor.

Edilul a menţionat că s-a gândit la organizarea unui referendum în care să-i întrebe pe timişoreni dacă sunt de acord cu desfiinţarea societăţii, dar a renunţat, pentru că acest sistem va fi de viitor, chiar dacă acum povara datoriilor istorice este mare.

„Aş fi putut să fac aşa cum au făcut alţi primari. Când au ajuns în datorii foarte mari au lăsat societăţile să intre în faliment, au creat noi societăţi, iar cei care au avut creanţe la societăţile falimentare nu au mai primit nimic. Eu mi-am asumat să salvez societatea, să contez şi pe un ajutor guvernamental. Colterm funcţionează pe un uşor plus, la zi, dar sunt şi datoriile istorice (circa 36 de milioane de lei n.red.). Eu ţin la păstrarea în viaţă a Colterm, pentru că aceste centrale sunt singurele care merg pe resurse bio, regenerabile, în timp ce gazul este o sursă care se termină la un moment dat”, a detaliat Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă.

În altă ordine de idei, edilul a anunţat că vineri primăria a mai plătit o factură de 1,4 milioane de lei către EOn, iar săptămâna viitoare se va achita o alta de cel puţin 1,5 milioane de lei, spre acelaşi furnizor, ceea ce va asigura continuarea alimentării abonaţilor cu căldură şi apă caldă. AGERPRES