robu_nicolae.jpgPrimarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a cerut audit la Regia Autonomă de Transport Timişoara (RATT), fiind nemulţumit de managementul defectuos al instituţiei pe care o consideră o gaură neagră a bugetului local.

De asemenea, primarul nu este de acord cu achiziţionarea unor noi tramvaie la cele mai ridicate preţuri din Europa.

Foştii consilieri locali şi fostul executiv al municipalităţii timişorene au fost de acord cu cumpărarea a 15 astfel de tramvaie pentru care urma să se plătească aproape 50 de milioane de euro, angajându-i pe timişoreni la o datorie bancară pentru următorii 20 de ani.

„Am declanşat un audit general la RATT la care aşteptăm răspunsul în următoarele patru săptămâni. (…). Nu cred că singurul mod prin care poate fi îmbunătăţită starea mijloacelor de transport este achiziţia de tramvaie cu 3 milioane de euro bucata. Câte oraşe din Europa îşi permit aşa ceva? Există soluţii mult mai ieftine prin care să le oferi confort cetăţenilor. Nu sunt eu specialistul în domeniu, dar am câteva informaţii preliminare; există tramvaie silenţioase, cu aer condiţionat, care arată foarte bine şi cu mai puţin de 1 milion de euro bucata. Respect legea şi nu pot da 3 milioane de euro pe un tramvai”, a declarat, miercuri, primarul Nicolae Robu.
Noul administrator al oraşului vrea să vină în ajutorul beneficiarilor transportului în comun atât prin oferirea unor condiţii mai bune în mijloacele de transport, cât şi prin modificarea graficelor de funcţionare, deoarece timpii de aşteptare sunt extrem de mari, de până la o oră în circuitul urban, ceea ce-i face pe mulţi timişoreni să renunţe la folosirea acestora.

„Ne uităm la felul în care arată spaţiul din tramvaie, la starea lor, la graficul de transport care este neoptimizat şi la uriaşul deficit al RATT. Toate ne conduc la concluzia că acolo nu a existat un management corect, dar şi-au permis să aibă purtători de cuvânt, cum nici Universitatea Politehnica nu a avut; în mandatul meu de rector la Universităţii ‘Traian Vuia’ nu am avut purtător de cuvânt. În plus, RATT îşi face reclame la TV pentru folosirea tramvaielor, la uriaşul deficit pe care-l are”, a detaliat Robu.
Primarul vede rezolvarea situaţiei de la RATT prin privatizarea managementului de acolo, în urma unor licitaţii.

Înainte de alegerile locale, conducerea RATT a cerut de la bugetul local aproape 74 de milioane de lei pentru acoperirea datoriilor societăţii, după ce a solicitat şi primit, recent, alţi 50 de milioane de lei pentru achiziţionarea de tramvaie.

O situaţie excepţională s-a înregistrat la RATT, în toamnă, când întregul transport în comun ce funcţionează pe bază de energie electrică a fost la un pas de a fi paralizat, din cauza neplăţii facturilor către Enel, deşi biletele de călătorie s-au scumpit. AGERPRES