Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, anunţă finalizarea mai multor proiecte municipale

robu_proiecte.jpgPrimarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat, miercuri, finalizarea mai multor proiecte municipale, printre care deschiderea pasajului rutier subteran Michelangelo, ce trebuia finalizat anul trecut, dar temperaturile nocturne scăzute au întârziat efectuarea lucrărilor de finisaj.

“În 2015 vom avea mari finalizări, cu beneficiile inerente lor. Două dintre ele vor avea loc în următoarele câteva săptămâni, când vom asista la finalizarea pasajului subteran Michelangelo şi la finalizarea reabilitării şi conversiei funcţionale a unei bune părţi din centrul istoric, respectiv Piaţa Libertăţii şi porţiunile incluse în proiect din cele zece străzi cu deschidere în Piaţa Libertăţii”, a declarat Nicolae Robu.

Potrivit edilului, în acest an vor fi materializate şi alte proiecte de interes major pentru timişoreni, cele mai importante fiind: realizarea sistemului de transport public intermodal (auto-biciclete), înnoirea parcului de tramvaie cu primul lot care reprezintă 90% din total, terminarea Sălii Polivalente “Politehnica” (3.000 de locuri), a parcului de skating, reabilitarea celei mai vechi străzi a oraşului (Str. Ştefan cel Mare), reabilitarea Liceelor “Lenau” şi “J.L. Calderon” şi anveloparea a circa 60 de blocuri cu peste 1.500 de apartamente.

Agenda administraţiei locale mai cuprinde circa 250 de proiecte pentru următorii ani, unele dintre acestea fiind în faza de studii de prefezabilitate sau de fezabilitate şi elaborare a proiectelor tehnice corespunzătoare. “Printre lucrările stringente pentru oraş care vor demara în acest an, chiar cu bani de la bugetul local, se regăsesc extinderea la patru benzi a mai multor străzi de mare trafic rutier, lărgirea a două pasaje rutiere la nivel cu calea ferată, precum şi construirea unui nou pod peste Bega în zona Jiul”, a afirmat Robu. El susţine că unele lucrări vor începe în acest an, altele pot continua şi în 2016, cu susţinere de la bugetul local.

Cel mai grandios proiect este subpasajul Michelangelo, cu o lungime de 583 de metri, din care 111 metri reprezintă zona acoperită a pasajului ce leagă campusul universitar de centrul Timişoarei şi s-a realizat printr-o investiţie de 70 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 98%, iar cea a Primăriei Timişoara este de 2%. Anul trecut a fost dată în folosinţă rutieră partea supraterană, iar în următoarele două săptămâni (în funcţie de temperaturile nocturne) va fi deschis şi pasajul subteran. De asemenea, a fost reparat şi Podul Michelangelo, dezmembrat complet în urmă cu doi ani pentru a se putea efectua lucrările de infrastructură prevăzute de proiect. Podul Michelangelo a fost construit în anul 1970, odată cu noua sistematizare a oraşului, fiind cel mai larg, dar şi cel mai tranzitat, deoarece realizează şi legătura Spitalului Judeţean cu partea de nord a oraşului.

Al doilea proiect major pentru oraş este reabilitarea unei părţi a centrului istoric, respectiv a Pieţei Libertăţii cu pieţele adiacente (Palatul Justiţiei, Sf. Gheorghe, Piaţa Unirii), proiect unitar european care a presupus investiţii de 15 milioane de euro. AGERPRES