Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunţat că va cere oprirea supraimpozitării proprietarilor care nu îşi refac faţadele clădirilor istorice prin aplicarea „taxei pe paragină”, după ce primăria a pierdut toate procesele, el adăugând că trebuie refăcută procedura astfel încât să poată fi susţinută în instanţe.

El a explicat că din 2018 cei care nu îşi reabilitează faţadele sunt supraimpozitaţi cu până la 400%. „În principiu, este o idee pe care o susţin, dar procedura prin care s-au făcut aceste supraimpozitări este una viciată şi primăria a fost dată în judecată de mai multe ori de proprietarii care au fost supraimpozitaţi. În 2018 au fost 40 de procese, primăria le-a pierdut pe toate cele 40; în 2019 a avut 37 de procese în care proprietarii au contestat această supraimpozitare, primăria a pierdut 37; în 2020, până acum, s-au încheiat 27 de procese, le-am pierdut pe toate; 20 sunt încă pe rol şi presupun că o să le pierdem pe toate„, a afirmat primarul Dominic Fritz.

Aceasta înseamnă, potrivit edilului, că procedura prin care se face supraimpozitarea nu este considerată legală şi trebuie refăcută. De aceea, Fritz a subliniat că anul acesta nu va propune Consiliului Local să emită aceste decizii de supraimpozitare, pentru a pune la punct procedura şi pentru a le da timp proprietarilor să lucreze la aceste reabilitări.

Vom reveni în curând cu mai multe facilităţi prin care să susţinem aceste reabilitări. Nu vrem doar să pedepsim. Pentru anul viitor nu va fi prevăzută o supraimpozitare, până nu vom avea procedura care să poată fi susţinută şi în instanţă„, a mai menţionat edilul Dominic Fritz. AGERPRES