Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat că Direcţia Fiscală a îmbunătăţit platforma pentru plata online a taxelor şi impozitelor locale, iar cetăţenii nu vor mai trebui să se deplaseze fizic pentru a-şi deschide un cont în această interfaţă.

„Digitalizăm procese interne, dar lucrăm şi să îmbunătăţim ceea ce avem deja. Timişorenii îşi pot plăti impozitele fără să fie nevoiţi să stea la coadă mult timp, dar pentru mulţi platforma veche era greoaie. Avem de azi un design modern, acceptăm semnătura electronică şi nu le mai cerem timişorenilor să meargă fizic la Direcţia Fiscală, doar ca să-şi facă un cont. Reducem din drumurile inutile, reducem din birocraţie şi, în spatele fiecărei schimbări, lucrăm din greu pentru a îmbunătăţi procesele interne. Vrem să uşurăm modul în care cetăţenii se pot adresa administraţiei, pentru că acesta este rolul unei primării moderne”, a afirmat Dominic Fritz.

Edilul a precizat că, în prezent, 80% din persoanele juridice din Timişoara au cont, precum şi 45% din persoanele fizice. În anul precedent, 35% dintre timişoreni şi-au plătit impozitele online.

Scopul transformării interfeţei este de a creşte această cifră în anul prezent. Noua interfaţă are un design care se adaptează la dispozitivul utilizat, fiind uşor de accesat atât pe computer, cât şi pe mobil.

Totodată, o altă noutate a platformei este faptul că declaraţiile privind spectacolele şi activităţile culturale pot fi, pentru prima oară, înregistrate şi online – înregistrarea biletelor/abonamentelor, decontarea impozitului pentru bilete vândute, procesul verbal de anulare sau distrugere. Toate declaraţiile pot fi urmărite mai uşor, plata tuturor impozitelor şi a taxelor se va putea face printr-un click.

De asemenea, noua interfaţă permite şi plata amenzilor în termen de 15 zile de la emiterea lor.

Actualizarea datelor din cont nu mai necesită transmiterea unor documente către Direcţia Fiscală. Municipalitatea reaminteşte că plata impozitului pe clădiri, teren sau asupra mijloacelor de transport se poate face atât online, cât şi fizic la casieriile din incinta sediului Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara (incinta Iulius Mall) sau la oficiile poştale din oraş.

Pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie, a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren sau a impozitului pe mijloacele de transport, datorat pentru întregul an 2023 de către contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice, se acordă şi în acest an o bonificaţie de 10%. AGERPRES