Primarul Dominic Fritz a anunţat că municipalitatea a câştigat cea mai mare finanţare europeană din istoria oraşului, de 308 milioane de lei pentru modernizarea flotei de transport în comun prin achiziţionarea a 55 de noi mijloace de transport în comun, 100% electrice.

Edilul a declarat că finanţarea a fost câştigată în cadrul Rundei a doua a componentei C10 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi reprezintă mai mult de un sfert din banii alocaţi pentru această rundă din PNRR.

„Am primit o veste bună din partea Ministerului Dezvoltării. Ne-au comunicat că au aprobat cea mai mare finanţare europeană din istoria Timişoarei, care va presupune schimbarea flotei de transport în comun. Vom primi 308 milioane de lei prin PNRR. Este peste un sfert din finanţarea totală propusă pe această linie”, a afirmat Dominic Fritz.

Din aceste fonduri, Primăria Municipiului Timişoara va achiziţiona 30 de autobuze electrice, 17 tramvaie cu baterii şi opt troleibuze cu motor electric.

În prima rundă de finanţare pe această componentă, Primăria Timişoara a depus un proiect de achiziţie a 25 de troleibuze, în valoare de 71 de milioane de lei (TVA inclus). Astfel, în total, prin PNRR, Timişoara va achiziţiona 80 de vehicule nepoluante noi, iar împreună cu celelalte proiecte europene de achiziţie de mijloace de transport în comun, noua flotă va însuma 150 de vehicule noi.

„În acest mandat vom avea toată flota înlocuită. 150 de mijloace de transport noi în Timişoara, toate electrice. Aceasta schimbă radical faţa transportului în comun în Timişoara şi el redevine coloana vertebrală a traficului din oraş. Niciun oraş din Europa nu reuşeşte să facă faţă traficului auto decât dacă investeşte masiv în transportul public”, a mai declarat primarul Dominic Fritz. AGERPRES