Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a scos utilajele de deszăpezire în stradă, luni, pentru a le vedea efectiv dacă ele există şi dacă sunt pregătite pentru sezonul rece.
După ce cele două firmele angajate să înlăture omătul la iarnă au aliniat în faţa edilului-şef flota formată din 69 de utilaje, Robu i-a anunţat pe administratorii acestora că vor fi plătiţi „doar dacă va ninge”. El a spus că nu va proceda ca în anii precedenţi când s-au făcut plăţi foarte mari de bani pentru deszăpezire în perioada în care nu a nins deloc.
„Sunt mulţumit de modul în care se prezintă lucrurile aici, vom vedea cum vom sta atunci când va trebui să trecem la treabă, la deszăpezirea efectivă. Nu am fost mulţumit cum s-a făcut deszăpezirea în anii anteriori (…). Le-am atras atenţia tuturor celor care au în sarcină să rezolve această problemă să-şi ţină utilajele în stare de funcţionare şi să se aprovizioneze cu materialele necesare. (…). Curtea de Conturi a constatat că în anii precedenţi s-au făcut plăţi în zile în care încă nu era nici fulg de zăpadă în Timişoara. Nu se va mai întâmpla aşa ceva”, a declarat Robu.
Bugetul total alocat de municipalitate pentru deszăpezire este de 20 de milioane de lei pe şase ani, contractele sunt deja semnate pentru această perioadă. Anul trecut s-au plătit trei milioane de lei.
Primarul le-a atras atenţia responsabililor firmelor să nu se limiteze doar la măturarea zăpezii, ci să fie pregătiţi cu carburant şi cu maşini funcţionale, astfel încât să o şi transporte. „Sunt şi utilaje de dimensiuni mici, cu lame înguste, care pot să intre şi în spaţii mai restrânse. N-o să se poată deszăpezi chiar fiecare metru pătrat, dar cred că trebuie să facem un salt uriaş faţă de ce a fost anul trecut. Ni s-a oferit garanţia că vor fi toate utilajele funcţionale şi vor trece la treabă. Dacă nu, vor da socoteală. Nu vor fi plătiţi, iar acolo unde avem autoritate, recurgem şi la destituiri”, a detaliat Robu. AGERPRES