calorifer.jpgPrimarul Sucevei, democrat-liberalul Ion Lungu, a declarat presei, miercuri, că sucevenii vor primi ajutoare de încălzire şi în iarna care urmează, precizând că are asigurări de la Bucureşti că autorităţile centrale lucrează la emiterea unui act normativ în acest sens.

Primarul a spus că Termica SA Suceava, care va asigura şi în iarna ce vine agent termic sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, a anunţat că a reuşit să contracteze achiziţionarea a 85.000 de tone de cărbune pentru producerea energiei termice în iarna 2011 – 2012. Lungu a precizat că societatea de termoficare, al cărei acţionar unic este Consiliul Local Suceava, are deja pe stoc aproximativ 40.000 de tone de cărbune şi se aşteaptă în următoarele luni diferenţa de 45.000 de tone pentru care există deja un contract ferm.

Totodată, primarul s-a arătat optimist în privinţa sprijinului pe care îl va primi de la autorităţile de la Bucureşti pentru a putea suporta costurile asigurării încălzirii în regim centralizat. Potrivit lui Lungu, Guvernul trebuie să stabilească modul în care va fi sprijinită populaţia şi care va fi cuantumul ajutorului pentru încălzire, astfel încât autorităţile locale să poată găsi soluţiile de finanţare a combustibililor necesari asigurării încălzirii în locuinţele branşate la sistemul centralizat.

Lungu a precizat că iarna 2011 – 2012 este ultima în care municipiul Suceava va fi alimentat cu agent termic produs de actuala centrală a Termica SA, urmând ca în iarna următoare să fie dată în folosinţă noua centrală termică a municipiului, investiţie a firmei Adrem Invest Bucureşti.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a semnat, în luna mai, cu primarul Sucevei, contractul pentru construirea unei centrale termice în municipiul reşedinţă de judeţ şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare, investiţie de 65 de milioane de euro. Centrala urmează să fie construită pe trei module, unul care va folosi drept combustibil gazul natural şi va fi funcţional înaintea sezonului rece 2012 – 2013, iar alte două, pe biomasă forestieră, respectiv plante energetice, vor fi funcţionale în 2013 şi 2014.AGERPRES