suceava_primaria.jpgÎncălzirea centralizată a municipiului Suceava ”este afectată de mai multe măsuri ale actualului guvern”, a declarat primarul Ion Lungu. El a arătat că una dintre măsuri este aceea privind diminuarea certificatelor verzi primite de centrala termică a Bioenergy, iar alta fiind cea prin care s-a renunţat la regulamentul prin care oraşele cu centrale termice care folosesc resurse regenerabile pot accesa fonduri special destinate pentru modernizarea sistemului de transport şi distribuţie.

Totodată, Lungu a precizat că municipalitatea suceveană trebuie să returneze 8,3 milioane de lei, bani care trebuiau folosiţi pentru modernizarea unor puncte termice, pentru că au fost alocaţi prea târziu de Guvern.

Primarul a arătat că, în ceea ce priveşte certificatele verzi pe care se baza centrala Bioenergy, numărul acestora s-a diminuat în condiţiile în care ministrul Mediului a emis în luna august un ordin prin care lemnul de foc şi deşeurile silvice au fost excluse din biomasa certificabilă.

Potrivit primarului, municipalitatea, împreună cu Bioenergy, a făcut încă din luna august a acestui an demersuri la Ministerul Mediului pentru modificarea acestui ordin de ministru, arătând că de la prevederile stabilite ar trebui excluse centralele care folosesc biomasa la încălzirea populaţiei în sistem centralizat.

Lungu a precizat că preţul de 116 lei pe gigacalorie cu care Bioenergy livrează agentul termic va rămâne neschimbat până pe 9 noiembrie 2018, subliniind că acest preţ va fi menţinut chiar dacă ANRE nu îl va accepta, iar Bionergy va suporta diferenţa de preţ.

Totodată, Lungu a spus că o altă decizie a actualului guvern care afectează sistemul de termoficare centralizat din municipiu a fost aceea prin care a fost modificat un regulament prin care se alocă fonduri europene pentru modernizarea sistemului de transport şi distribuţie a agentului termic.
”În Acordul cadru s-a alocat, iniţial, o sumă de 200 de milioane de euro pentru proiecte de modernizare a sistemului de transport şi distribuţie din oraşe ale căror centrale folosesc resurse regenerabile. Municipiul Suceava ar fi putut accesa, fără probleme, 50-70 de milioane de euro, având cea mai modernă şi performantă centrală termică ce foloseşte resurse regenerabile. Ulterior, actualul guvern a decis ca fondurile să fie alocate pentru toate oraşele din ţară indiferent de modul de producere a energiei termice”, a spus Lungu, arătând că astfel ”va exista o competiţie foarte mare pentru obţinerea de fonduri”.
Primarul a subliniat că sistemul de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava trebuie modernizat, în condiţiile în care pierderile ajung la aproximativ 40%. AGERPRES