Primarul din Târgu Mureş, Soós Zoltán, a anunţat, vineri, că Masterplan-ul de dezvoltare durabilă a zonei urbane şi periurbane este în pregătire şi că, împreună cu primarii localităţilor din Zona Metropolitană şi cu specialiştii din domeniul proiectării, se caută soluţii pentru demararea proiectului.
„Am avut o întâlnire de lucru ce a avut ca principal subiect Masterplanul de dezvoltare durabilă, care se află în pregătire. Au fost invitaţi la aceste discuţii primarii comunelor din zona de Nord şi Est, Sântana de Mureş şi Sângeorgiu de Mureş, directorul Zonei Metropolitane, arhitectul şef al Consiliului Judeţean şi arhitecţi din cadrul Municipiului precum şi proiectanţii pentru găsirea, de comun acord, a celor mai bune soluţii pentru demararea marelui proiect de dezvoltare urbană şi periurbană. S-a convenit că este important ca PUZ-urile comunelor care compun Zona Metropolitană să fie armonizate dând astfel posibilitatea identificării căilor de dezvoltare şi de transport pentru transformarea în mod unitar a întregii zone. La următoarea întâlnire pe această temă îi voi invita pe toţi primarii din comunele care compun Zona Metropolitană pentru a decide împreună paşii viitori şi un calendar al proiectului„, a declarat Soós Zoltán, într-o conferinţă de presă.
Edilul a precizat că, împreună cu primarii comunelor învecinate, a fost semnat un acord de parteneriat prin care se va licita împreună pentru achiziţionarea de autobuze electrice.
„După multe decenii, au fost luate măsuri concrete pentru voinţa comună. Dezvoltarea transportului este un obiectiv comun pentru târgumureşenii şi pentru locuitorii comunelor învecinate. Am încredere că acest acord de parteneriat va deveni un exemplu şi ne va motiva să lucrăm împreună la alte chestiuni similare de interes public”, a precizat Soós Zoltán.
Primarul a mai afirmat că municipiul reşedinţă de judeţ poate avea o creştere şi o dezvoltare semnificativă, implicit de atragere de investitori doar dacă va crea legături solide cu zonele periurbane.
„În administraţie locală nu putem vorbi şi nu ne putem raporta la individualitate. E nevoie de proiecte comune, atât de infrastructură, de salubritate cât şi de mobilitate, de urbanism, de strategii convergente şi de lucruri palpabile, care să unească comunităţile învecinate cu municipiul reşedinţă. Tinerilor care au ales să se mute din oraş în zonele periubane trebuie să le oferim condiţiile de trafic decent, condiţii de infrastructură şcolară şi un nivel de trai ridicat, dacă nu vrem să plece în alte judeţe, ale căror administraţii locale şi-au dat mâna de ani de zile”, a precizat edilul.
Soós Zoltán a salutat decizia Guvernului de a adopta un act normativ privind zonele metropolitane, care reglementează înfiinţarea, competenţele şi finanţarea acestor areale din jurul marilor oraşe.
„Acesta urmăreşte să îmbunătăţească opţiunile de transport pentru locuitorii din jurul zonelor metropolitane, precum şi politicile fiscale pentru investiţii mari şi infrastructura care leagă zonele periferice”, a mai spus Soós Zoltán. AGERPRES