Primarul municipiului Slatina, Darius Vâlcov, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că Primăria Slatina va permite folosirea clădirilor şcolilor din oraş pentru desfăşurarea unui referendum privind reorganizarea teritorial-administrativă numai contra unor sume de bani foarte mari.
Vâlcov, preşedinte al PDL Olt, a afirmat că a discutat şi cu alţi primari PDL şi aceştia vor proceda la fel, motivând că nu este necesar un referendum cât timp nu există un proiect oficial de reorganizare, ci numai informaţii „pe surse” şi este cunoscut faptul că populaţia nu este de acord cu desfiinţarea judeţului.
„Cred că acest referendum nu îşi are rostul. În primul rând nu poate fi organizat de Consiliul Judeţean Olt, pentru că noi, primăriile, nu suntem în subordonarea CJ şi nu îmi dau seama cum va face să pună secţiile de vot, unde le va pune, la sediul USL sau CJ? Pentru că în altă parte trebuie acceptul municipiului Slatina şi am o vagă bănuială că nu va obţine acest accept şi probabil (referendumul – n.r.) va fi la sediul USL, în scara de bloc dintre PSD şi PNL sau la sediul CJ. E mai greu să vină oamenii în sediul CJ să voteze pentru această propunere şi răspunsul e foarte clar. Nu sunt de acord oamenii cu desfiinţarea acestui judeţ. Nu trebuie să vină oamenii să voteze împotrivă, nu trebuie să se mai chinuie, pentru că asta este realitatea. Nu vorbeşte nimeni de desfiinţarea vreunui judeţ, de dispariţia vreunei capitale. Singura informaţie publică e pe surse, că se vor face opt judeţe mari cu capitala pe colo, colo etc. Oficial, Guvernul nu a făcut niciodată o astfel de propunere, nu a amintit de nicio capitală de judeţ, altele decât sunt acum”, a precizat Darius Vâlcov.
Liderul PDL Olt a menţionat că, la nivel guvernamental, sunt mai multe comisii care analizează o mai bună împărţire administrativ – teritorială a României. „În niciun caz aceasta (reorganizarea – n.r.) nu vizează capitalele de judeţ. Se îndreaptă mai mult spre un model german, unde judeţele mari nu vor avea capitale. Tocmai pentru a nu se pierde nimic din oraşele care îşi pierd statutul de capitală de judeţ şi a rămâne într-o concurenţă continuă pentru dezvoltare. Judeţul Oltenia nu va avea capitala niciodată la Craiova. Capitala administrativă va fi la Craiova, capitala judecătorească la Slatina, capitala pentru culte în altă parte. Dar toate acestea doar la nivel informal. Acestea sunt propunerile discutate la ora actuală în comisii. Restul, cu capitalele, dumneavoastră aţi auzit o singură informaţie, dintr-o conferinţă de presă a unui deputat PDL, care, probabil, s-a grăbit un pic înainte de a vorbi. Cred că nu este bine să chemăm lumea la referendum pentru un lucru pe care nu ştim ce va fi cu el, când se va întâmpla şi dacă se va întâmpla”, a mai declarat primarul Slatinei.
El a menţionat suma de un milion de euro ca eventual preţ pentru închirierea de către CJ Olt a sălilor de clasă necesare desfăşurării referendumului şi a spus că la şedinţa de Consiliu Judeţean în care va fi supus aprobării proiectul privind organizarea unui referendum, cei 12 consilieri judeţeni democrat-liberali vor vota împotriva respectivului proiect. „Numai închirierea clădirilor din Slatina îi va costa pe cei de la CJ Olt enorm şi nu ştiu dacă îşi vor permite. Eu am discutat şi cu primarii de la PDL şi nici ei nu sunt foarte dispuşi să facă acest lucru. Dar, bineînţeles, contra cost, de exemplu pentru un milion de euro, dacă CJ plăteşte, voi pune şcolile la dispoziţie în ziua respectivă. Nu cred că are banii necesari să facă aceste cheltuieli”, a încheiat Vâlcov.
Preşedintele Consiliului Judeţean Olt a declarat că, în condiţiile în care se va continua discuţia despre reorganizare teritorială, săptămâna viitoare la şedinţa de CJ va fi supus aprobării un proiect privind organizarea unui referendum despre desfiinţarea judeţului. Referendumul s-ar putea desfăşura cel mai devreme pe data de 24 iulie. AGERPRES