Primarul municipiului Sighişoara, Ioan Dorin Dăneşan, a dat asigurări că nu va renunţa la Festivalul Sighişoara Medievală, în ciuda dificultăţilor materiale întâmpinate la organizarea celei de-a XVIII-a ediţii a manifestării, care se va încheia duminică seara.

Dăneşan a arătat, duminică, într-o conferinţă de presă, că îşi doreşte ca pe viitor Sighişoara Medievală să devină un adevărat carnaval medieval, dar şi ca sponsorii să accepte să finanţeze cea mai mare manifestare de gen din România, mai ales că numele lor vor figura pe emblema oraşului care a primit Placheta de Onoare a Consiliului Europei.

Până atunci însă, potrivit estimărilor parţiale, la Festivalul Sighişoara Medievală, au luat parte, până duminică, la ora 12,00, peste 15.000 de turişti plătitori de bilete, cu aproape 50% mai puţini faţă de anul precedent. Preşedintele Asociaţiei Turistice Sighişoara, Adrian Burlacu, a subliniat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că, deşi încasările au fost sub aşteptări, iar bugetul festivalului este mic, toţi cei 320 de artişti care au prezentat spectacole în Cetatea Medievală vor fi plătiţi. Estimările iniţiale ale organizatorilor erau de aproximativ 25.000 de bilete vândute.


Municipalitatea a putut oferi o finanţare extrem de mică, de doar 50.000 lei, Asociaţia Turistică Sighişoara a finanţat cu 52.000 lei, iar restul banilor, până la 400.000 lei, vor fi obţinuţi din vânzarea biletelor şi din închirierea spaţiilor comerciale. Potrivit organizatorilor, bugetul festivalului din acest an a fost cu 50% mai mic faţă de cel de anul trecut, când s-au vândut în jur de 37.000 de bilete, şi cu 75% mai mic faţă de bugetul ediţiei din 2008. Pentru ediţia de anul viitor, atât Primăria Sighişoara, cât şi Asociaţia Turistică Sighişoara, doresc să aducă o serie de capete de afiş din domeniul muzicii medievale. Organizatorii Festivalului Sighişoara Medievală 2010 au fost Primăria Sighişoara, Asociaţia Turistică Sighişoara, iar staff-ul artistic este format din Liviu Pancu (actor şi regizor), producător artistic, Luchian Pantea – responsabil tehnic şi Alex Mărginean – responsabil IT. AGERPRES