Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, acuză ANI de “exces de zel”

iohannis_klaus1.jpgPrim-vicepreşedintele PNL, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) nu are dreptate şi că el nu a fost şi nu este în niciun conflict de interese, acuzând instituţia de “exces de zel”.

“Nu e niciun conflict de interese, după legea din această republică. Nu mă surprinde. Este o interpretare excesivă a legislaţiei. Sigur că am fost preşedinte al Forumului (Democrat al Germanilor din România, n.r.), dar nu am fost nici măcar reprezentant în AGA la Societatea Honterus, nici membru în AGA şi ca şi preşedinte al Forumului am avut cu totul alte atribuţii, decât de a mă ocupa de Honterus. Iar ca şi primar, am semnat actele, evident, în baza unor documente care au rezultat din licitaţii publice. Deci, nu poate să fie…”, a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, ANI nici măcar nu ar fi putut să-l acuze de conflict de interese în legătură cu activitatea Tipografiei Honterus din Sibiu, întrucât această speţă nu ar fi prevăzută în Legea ANI. “Ca să nu vorbim că Legea ANI nici nu prevede această speţă, ea este prevăzută în altă legislaţie şi conflictul de interese ar fi putut să apară în măsura în care aş fi putut să am un beneficiu din acest contract. Ori, nici nu poate fi vorba de aşa ceva, fiindcă nu am fost în niciun fel implicat în activitatea Societăţii Honterus. Deci, o nouă speţă discutabilă”, a mai precizat edilul sibian.

Întrebat dacă se consideră vinovat sau nevinovat, Iohannis a răspuns: “Nu pledez în niciun fel. Eu sunt în perfectă legalitate. Vă daţi seama că eu am discutat cu juriştii înainte să mergem pe varianta Tipografiei Honterus şi am constatat că nu este niciun fel de conflict de interese.”

Întrucât nu este prima dată când ANI îl acuză pe Iohannis, cu care a avut două procese, din care pe primul l-a pierdut, iar al doilea este în curs de desfăşurare, primarul Sibiului a arătat că nu se consideră hărţuit de ANI, însă a lăsat să se înţeleagă că totuşi consideră că Agenţia dă dovadă de “exces de zel” în cazul său.

Iohannis nu ştie dacă acţiunea ANI împotriva sa a fost la comandă politică, însă este convins că ANI nu se va opri şi va căuta noi acuzaţii la adresa sa. “Nu pot să afirm aşa ceva (dacă a fost comandă politică, n.r.). Dar nici contrariul nu l-aş afirma. (…) Vor tot căuta în speranţa că tot vor găsi ceva. Miza mea este evident să arăt că au greşit”, a spus Iohannis.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală de către primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis. Potrivit unui comunicat al ANI remis joi, Klaus Iohannis a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). Klaus Iohannis a deţinut funcţia de preşedinte al FDGR în perioada 2002 – 2013. AGERPRES