Astrid Fodor, aleasă în funcţia de primar al municipiului Sibiu la alegerile locale şi invalidată vineri de Judecătorie, a făcut apel la decizia instanţei.

Având în vedere interesul manifestat de opinia publică şi de reprezentanţii mass-media asupra dosarului nr. 9486/306/2020, având ca obiect validarea mandatului de primar al municipiului Sibiu, se aduce la cunoştinţă publică faptul că, la data de 23.10.2020, a fost depusă cererea de apel formulată de doamna Astrid Cora Fodor împotriva Încheierii nr. 4411/16.10.2020, pronunţată de Judecătoria Sibiu în acest dosar”, se arată în comunicatul de presă al Judecătoriei Sibiu. Potrivit sursei citate, apelul primarului ales şi invalidat se va judeca în termen de cinci zile. „Raportat la dispoziţiile art. 149 alin.5 din Codul administrativ al României, cererea de apel se soluţionează de către Tribunalul Sibiu, în termen de 5 zile de la sesizare„, anunţă Judecătoria Sibiu.

Fodor a declarat deja că are încredere că judecătorii Tribunalului Sibiu îi vor valida mandatul. „Am considerat că este important ca mesajul nostru să ajungă la sibieni, mai ales la cei care în 27 septembrie ne-au acordat încrederea votându-mă pentru poziţia de primar al Sibiului. Personal, consider această decizie profund ilegală. (…) Bineînţeles că eu sper că voi câştiga. Nu pot să cred că se continuă în acest mod şi la Tribunalul Sibiu. La Tribunalul Sibiu sunt judecători cu mai multă experienţă, competenţi şi am toată încrederea că se vor apleca asupra tuturor documentelor pe care le vom depune la dosar„, a declarat primarul ales al municipiului Sibiu, Astrid Fodor, recent, într-o conferinţă de presă.

Fodor a precizat că ea nu a ştiut înainte de a-şi depune dosarul de candidatură pentru al doilea mandat de primar al Sibiului că ar fi incompatibilă. „Dacă aş fi avut cel mai mic dubiu că mă aflu într-o stare de incompatibilitate sau de ilegalitate, nu aş fi candidat”, a arătat Astrid Fodor.

Judecătoria Sibiu a respins validarea lui Astrid Fodor, primarul reales al municipiului Sibiu, informează un comunicat de presă al instanţei, după ce Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că Fodor are interdicţie să ocupe funcţia timp de trei ani, adică în perioada 2020-2023, pentru că s-a aflat în stare de incompatibilitate între 2012 şi 2014, când a fost viceprimar al primăriei, condusă atunci de Klaus Iohannis. „Se aduce la cunoştinţă publică faptul că, prin încheierea pronunţată la Judecătoria Sibiu în camera de consiliu, la data de 16.10.2020, în dosarul nr. 9486/306/2020, a fost respinsă cererea formulată de Biroul Electoral al Circumscripţiei Municipale Sibiu – nr.1, pentru validarea mandatului de primar al municipiului Sibiu, atribuit doamnei Astrid Cora Fodor, în urma alegerilor locale desfăşurate la data de 27 septembrie 2020”, se arată în comunicatul Judecătoriei Sibiu.

Astrid Fodor a candidat, pe 27 septembrie, pentru funcţia de primar al municipiului Sibiu, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, câştigând alegerile cu 43,05%, fiind urmată de candidatul liberal, Adrian Bibu, care a obţinut 31,13% din voturi, potrivit rezultatelor finale ale Biroului Electoral Judeţean. Agenţia Naţională de Integritate a anunţat recent că a comunicat către entităţile care validează mandatele aleşilor locali date şi informaţii referitoare la candidaţii la alegerile locale care se află sub interdicţia de trei ani de a ocupa o funcţie eligibilă, în conformitate cu art. 25 din Legea nr. 176/2010. AGERPRES