Curtea de Apel Pitesti a decis mentinerea in stare de arest a primarului municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, trimis in judecata sub acuzatia de luare de mita.
Dupa cateva ore de deliberari, judecatorii instantei pitestene au admis recursul formulat de Directia Nationala Anticoruptie, impotriva hotararii pronuntate anterior de Tribunalul Valcea. Cu aceeasi ocazie, Curtea de Apel a respins recursul viceprimarului Nicolae Dicu si a hotarat mentinerea acestuia in stare de arest preventiv. Nicolae Dicu a fost si el trimis in judecata de procurorii DNA, sub acuzatia de complicitate la luare de mita.

Pe parcursul sedintei, avocatii primarului si ai viceprimarului au incercat sa convinga instanta ca mentinerea clientilor lor in stare de arest preventiv nu se justifica, pe motiv ca acestia nu au comis faptele pentru care sunt acuzati. La finalul sedintei, primarul Mircia Gutau a izbucnit in lacrimi in fata judecatorilor si le-a povestit cat de greu a suportat starea de arest preventiv dictata de Curtea de Apel Bucuresti. El a
sustinut ca este nevinovat. „Sunt o victima a mafiei politice. Sondajele de opinie demonstreaza cat de mult ma iubesc cetatenii din Ramnicu Valcea”, le-a spus Gutau magistratilor.

Primarul si viceprimarul din Ramnicu Valcea au fost trimisi in judecata sub acuzatia de luare de mita (Mircia Gutau) si complicitate la luarea de mita (Nicolae Dicu) dupa ce, pe data de 6 iulie, cel din urma a primit 20.000 de euro din partea unui om de afaceri valcean care solicitase eliberarea unor documente de urbanism. Potrivit procurorilor, omul de afaceri achitase anterior, tot prin intermediul viceprimarului 5.000 de euro, dupa care i s-au cerut inca 45.000 de euro.

Incadrarea juridica se bazeaza pe faptul ca singurul abilitat sa semneze certificatul de
urbanism si autorizatia de construire este primarul, iar viceprimarul – desi a fost retinut in flagrant cu suma de bani marcati de procurori – este considerat doar un intermediar al primarului in relatia cu denuntatorul. Procesul pe fond va incepe la Tribunalul Valcea pe data de 13 septembrie.