Primarul Daniel Băluță a declarat că instituie stare de alertă în sectorul 4 din cauza faptului că Rebu, firma care asigură curățenia în zonă, nu respectă programul de salubrizare stradal.
„Convocăm Comitetul local pentru situații de urgență. Scopul pe care îl are această convocare are legătură cu instaurarea stării de alertă la nivelul sectorului 4, în concordanță cu prevederile legii. Discutăm despre un potențial eșec al serviciului de salubrizare pe care îl identificăm la SC Rebu SA, cea care are în vigoare în acest moment un contract de salubrizare. Din nefericire, asistăm la niște scene parcă desprinse din filme. Spun de aproximativ 2.000 de recipienți de colectare a gunoiului ridicate până la această oră, discut despre gunoaie aruncate pe stradă, despre un program de salubrizare stradală nerespectat. Discutăm despre școli, spitale și gospodării în care, din nefericire, gunoiul nu este ridicat de câteva săptămâni„, a precizat Băluță, într-o conferință de presă.
El a adăugat că, în ciuda faptului că SC Rebu SA se găsește sub contract cu Primăria sectorului 4 și are această concesiune și obligație legală de a presta servicii, firma procedează la ridicarea pubelelor. „Este un demers pe care îl fac cu rea-credință și sunt convins că Justiția îi va sancționa pe cei care atentează la sănătatea publică”, a spus Băluță.
Potrivit acestuia, în cadrul ședinței de joi seară urmează să se stabilească un program de măsuri care trebuie aplicat de îndată în sector. „Am pregătit pentru ziua de mâine un număr de utilaje, deja cele 1.600 de pubele care au fost furate de SC Rebu SA au fost înlocuite cu altele. Am suplimentat cu utilaje, avem pubele, solicităm și Primăriei Capitalei sprijin din punctul acesta de vedere”, a arătat Băluță.
Edilul de sector a mai anunțat că a dat în judecată SC Rebu SA din mai multe cauze. „Una dintre ele este înșelăciune, pentru că au prelungit contractul în mod nejustificat, pentru că nu au respectat legislația și nu au dat niciodată toată documentația pe care au strâns-o în acești 20 de ani (n.r. de concesiune), modul în care și-au fundamentat dânșii tarifele, nu ne-au dat pubelele, nu ne-au dat autospecialele pe care le au în dotare, pentru că în concordanță cu legislația românească, la încheierea contractului, prestatorul are obligația să predea autorității contractante, libere de sarcini, toate obiectele de inventar pe care le are. Societatea nu numai că nu a făcut acest lucru, ci ni le fură. Deci modul în care dânșii acționează este extrem de ostil, de agresiv și nu fac altceva decât să încerce prin aceste mijloace să ne oblige să încălcăm legea astfel încât să putem prelungi cu orice preț acest contract”, a susținut Băluță.
Totodată, acesta a arătat că are susținerea Primăriei Capitalei. „Din nefericire, modul de organizare al SC Rebu SA este unul defectuos, în ideea în care în Consiliul de Administrație, chiar dacă acțiunile sunt împărțite 50% — 50%, puterea de decizie aparține celuilalt acționar și nu Primăriei Capitalei, întrucât sunt trei reprezentanți ai acționarului privat și doi din partea PMB. De altfel, în comitetul de ieri pentru situații de urgență, viceprimarul Capitalei a constatat cu stupoare că nu a fost informat despre aceste demersuri pe care societatea comercială le-a făcut”, a menționat Băluță.
Acesta a mai susținut că Rebu a avut un contract de concesiune și din această cauză taxa pe gunoiul menajer a fost achitată direct către această firmă. „Începând din 11 aprilie, modalitatea de colectare a taxei de către administrația publică locală a fost schimbată în ideea în care avem o taxă unică pentru persoanele fizice, este o taxă în valoare de 5,3 lei, mai mică substanțial față de cea percepută de SC Rebu SA”, a arătat edilul sectorului 4. AGERPRES