Primarul Sectorului 1 solicită Ministerului Mediului să exproprieze întreg Parcul Bordei

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, solicită Ministerului Mediului să pună în aplicare o decizie a justiţiei şi să exproprieze întreg Parcul Bordei, se arată într-un comunicat al Serviciului de presă al Primăriei.

“Solicit Ministrului Mediului să pună în aplicare, în regim de urgenţă, decizia justiţiei şi să exproprieze întreg Parcul Bordei. Primăria Sectorului 1 va continua lupta pentru salvarea de la distrugere a Parcului Bordei şi nu va autoriza ridicarea unor imobile pe suprafaţa acestei importante oaze de verdeaţă a Capitalei. Administraţia pe care o conduc va apăra şi în acest caz interesul public pentru că Parcul Bordei este şi va trebui să rămână al bucureştenilor”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, “Curtea de Apel Bucureşti a dispus, prin Sentinţa Civilă nr. 1963/01.07.2016, amendarea Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru refuzul de a expropria două terenuri, care aparţin omului de afaceri Costică Constanda în Parcul Bordei”. “Amenda este în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere începând cu data de 17 aprilie 2015 şi până la îndeplinirea obligaţiilor de expropriere. Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă şi executorie, Ministerul Mediului atacând-o cu recurs, această cale de atac urmând a fi soluţionată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Hotărârea este suspensivă de executare până la soluţionarea recursului de către Înalta Curte”, se mai arată în comunicat.

În comunicat se precizează că, “începând cu luna decembrie 2013, omul de afaceri Costică Constanda a solicitat Primăriei Sectorului 1 două certificate de urbanism pentru ridicarea unor construcţii în Parcul Bordei”. “Omul de afaceri mai deţine în Parcul Bordei două terenuri şi invocă în solicitarea sa prevederile Planului Urbanistic Zonal, aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 269/2007, care îi permitea să construiască blocuri cu regim de înălţime P+11 etaje. Primăria Sectorului 1 s-a opus eliberării certificatelor de urbanism, în forma solicitată de Costică Constanda, invocând prevederile Planului Urbanistic General (PUG), aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 269/2000, valabil şi în prezent. Potrivit PUG-ului, cele două terenuri deţinute de Costică Constanda în Parcul Bordei fac parte din zona V4 (spaţii verzi), ceea ce înseamnă că parcelele respective sunt neconstruibile. Din acest motiv, orice demers pentru a construi în Parcul Bordei este în afara legii”, se menţionează în comunicat.

Primăria mai informează că, potrivit Legii nr. 170/2008, “cele două terenuri din Parcul Bordei au fost declarate de utilitate publică, iar Ministerul Mediului a fost desemnat să efectueze procedurile de expropriere”. “Întrucât ministerul de resort a tergiversat efectuarea exproprierii, Consiliul Local Sector 1 a dat în judecată ministerul. În anul 2014, prin Decizia nr. 1877/09.04.2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis acţiunea administraţiei locale a Sectorului 1 şi a obligat Ministerul Mediului, Primul Ministru şi Guvernul României să îndeplinească procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică a terenurilor situate în zona Parcul Bordei. Menţionăm că, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 170/2008, Planul Urbanistic Zonal din 2007, care dădea dreptul de construire în Parcul Bordei, şi-a încetat valabilitatea. Întrucât Ministrul Mediului a refuzat să pună în aplicare hotărârea Înaltei Curţi, Consiliul Local Sector 1 a cerut instanţelor judecătoreşti amendarea ministrului de resort. Constanda contestă fără temei certificatele de urbanism”, se mai arată în comunicat. AGERPRES