Primarul Sectorului 1 propune ca activităţile de sortare şi depozitare a deşeurilor să se facă la peste 5 km de zonele locuite

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, avertizează în legătură cu pericolul prezenţei depozitelor de deşeuri în apropierea zonelor locuite, în contextul incendiului de la Chitila şi solicită ministrului Mediului, Costel Alexe, aplicarea legislaţiei.

“Urmare a evenimentului produs azi dimineaţă, prin incendiul declanşat la un depozit de deşeuri din Chitila, adresez din nou un apel public la responsabilitate şi la aplicarea urgentă a legislaţiei, către ministrul liberal al Mediului, Costel Alexe. Încă din 2016 am avertizat în legătură cu pericolul prezenţei depozitelor de deşeuri în apropierea zonelor locuite. Indiferent că este vorba de cartiere bucureştene sau de localităţi limitrofe Capitalei. Un incendiu de proporţii, o explozie generată de gazul de depozit, o infiltrare în pânza freatică sau o scurgere a levigatului în Lacul Morii ar putea avea consecinţe pe care nu le putem anticipa şi ar putea modifica chiar calitatea vieţii bucureştenilor pe termen lung, iar zona limitrofă unui asemenea dezastru ar fi de nelocuit”, a scris primarul, pe Facebook.

În acest sens, Tudorache propune ca toate activităţile care au legătură cu sortarea, prelucrarea şi depozitarea deşeurilor să se facă la distanţe mai mari de cinci kilometri de zonele locuite. “Azi, locuitorii Capitalei au avut pur şi simplu noroc, pentru că vântul nu a bătut spre Bucureşti. Dar data viitoare? Cât despre mesajul pe care l-am primit la 6 dimineaţa, în care se spunea că arde vegetaţie, am un singur comentariu: nu vă mai ascundeţi incompetenţa cu perdele de fum”, a adăugat Tudorache.

Un incendiu s-a produs, vineri dimineaţa, la stive de mase plastice, gunoi menajer şi vegetaţie uscată pe strada Poiana Trestiei din localitatea Chitila, potrivit ISUBIF. Focul s-a manifestat pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi lângă fosta groapă de gunoi şi a cuprins şi un utilaj pentru sortarea deşeurilor. În apropierea zonei respective se afla şi un rezervor de motorină de cinci tone. AGERPRES